Secerișul e în toi

10 iulie 2018

 

Secerișul în raionul Șoldănești este în toi. Chiar dacă suntem în apogeu de recoltare (au fost recoltate în jur de 60-65 % din supafețele terenurilor agricole din raion), nu toate lanurile au aceeași productivitate. Până în prezent, au fost supuse recoltării 7010 ha grâu, 620 ha orz și 1820 ha rapiță. În campania de recoltare sunt antrenate  47 de echipaje de combine, dintre care 34 sunt performante .

Încă din anii precedenți, în raion s-au determinat 4 zone de microclimă cu caracter diferit. Agricultorii din zona Răspopeni au depus eforturi și au investit nu mai puțin decât cei din zona Alcedar, însă rezultatele diferă din cauza decalajului precipitațiilor din perioada aprilie-iunie . Dacă fermierii din Alcedar și Șipca au obținut recoltă de 4,5- 5,5 tone per hectar, iar pe unele câmpuri și mai mult, atunci cei din zona Răspopeni au dobândit roadă ce se încadrează în limitele de 3-3,3 tone/hectar. Motivul a fost relatat mai sus.

Gospodarul din satul Șipca,  Mihail  Sandic, conducătorul GȚ „Sandic Gheorghe Mihai”, ani la rând obține recolte frumoase la majoritatea culturilor agricole. Din spusele dumnealui: „Seceta din perioada aprilie-iunie a avut un impact serios asupra productivității cerealelor de prima grupă. Cu toate acestea, avem rezultate ce ne oferă motive de  încurajare”.