Săptămâna Națională a Voluntariatului în raionul Șoldănești

6 octombrie 2020

În perioada 04-11 octombrie se desfășoară Proiectul Național ,,Săptămâna Națională a Voluntariatului 2020 ”, un eveniment național anual de promovare a voluntariatului şi de recrutare a voluntarilor care asigură formarea deprinderilor de a face voluntariat printr-o conlucrare eficientă a tinerilor, autorităţilor publice locale, businessului responsabil social, mass-mediei locale şi naţionale, societăţii civile, persoanelor publice şi cetăţenilor în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi sociale, de caritate, ecologice, de instruire etc. Proiectul este implementat de Asociația Obștească „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din cadrul DÎTS Bălți, cu ajutorul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret. În cadrul evenimentului vor fi acordate premii și certificate pentru partenerii locali, entitățile atrase în inițiativă, reprezentanții APL-urilor și voluntari.

În acest an ne-am propus să ne implicăm împreună cu câteva entități din raionul Șoldănești în activitățile de voluntariat dedicate SNV și anume:Consiliul Raional de Tineret Șoldănești, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Căminul de Cultură ,,G.Coșbuc” din or.Șoldănești, Biblioteca Publică Orășenească, Școala de Arte Plastice, Consiliul Raional al Elevilor. Iar duminică, 04 octombrie 2020, în parcul de odihnă din orașul Șoldănești a fost dat startul Săptămânii Naționale a Voluntariatului prin organizarea unei ore informative-,,Evitarea sarcinii nedorite și contracepția”, eveniment organizat de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești în colaborare cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor și cu Consiliul Raional de Tineret Șoldănești. Scopul acestei activități a fost informarea tinerilor din comunitate despre sănătatea reproductivă și motivarea lor de a se implica activ în activități de voluntariat. Participanților li s-au oferit materiale informative la tema dată și au avut parte de diverse jocuri și team building-uri. Specialiștii din cadrul CSPT au venit cu recomandări pentru tineri, dar și cu informații utile în domeniul sănătății reproductive. Evenimentul s-a încheiat cu un discurs motivațional în domeniul voluntariatului ținut de Dnul Alexandru Katana, pedagog social și activist civic din or.Rezina.

Luni, 05 octombrie, ziua a doua din cadrul SNV 2020 ALTFel, a avut loc o altă activitate de voluntariat ,, Promovarea unui mod sănătos de viață”. Din cauza Pandemiei de COVID-19, activitățile sportive de nivel raional au fost imposibil de realizat. Din acest motiv am încercat să promovăm sportul ALTFel, împărțind seturi de badminton familiilor cu copii în parcul din orașul Șoldănești și îndemnându-i să facă sport împreună cu familia pentru o viață sănătoasă. Evenimentul a fost organizat cu suportul financiar oferit de Consiliul Raional Șoldănești și drept scop a avut susținerea activității sportive în perioada stării de urgență în sănătatea publică.  

În contextul situației epidemiologice provocate de pandemia COVID-19 au fost respectate măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infectării cu Coronavirus.

Voluntariatul este o activitate care, pe lângă satisfacția de a face un lucru bun, îți oferă și posibilitatea să întâlnești o mulțime de oameni noi, să înveți multe chestii și să călătorești. În ciuda a ceea ce cred multe persoane, voluntariatul nu este „muncă pe gratis”. Din contra, beneficiile pentru voluntar sunt nenumărate. La finalul zilei, vei adormi cu gândul că ai contribuit la soluţionarea unei probleme care afectează mii de oamenii. Sunt sute de cauze sociale care merită timpul tău, fie că este vorba despre persoane care nu au adăpost, victime ale violenţei domestice sau persoane care sunt forţate să cerşească. Iar voluntarii sunt o parte esenţială a mecanismului de corectare a acestor nedreptăţi, și primesc în dar zâmbetul, aprecierea și mulțumirea beneficiarilor. Niciodată nu trebuie să uităm adevăratele valori ale vieții!

Oferăte și tu voluntar! Schimbă ceva!

Faptele nobile nu sunt pentru bani.

Cazacu Rodica, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport