S-a dat start celui de-al III apel aferent Plăților în Avans

6 februarie 2019

 

Începând cu data de 4 februarie și până la data de 8 aprilie 2019, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de acordare a subvențiilor în avans în cadrul celui de-al III apel aferent Plăților în Avans.

Subvențiile în avans, fiind un Proiect pilot în cadrul Programului ENPARD, vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli, care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermier care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor, după cum urmează:

  • stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice;
  • stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;
  • stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare;
  • stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor și a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri);
  • stimularea investițiilor pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, inclusiv a plantațiilor viticole și a plantațiilor pomicole.

Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți pe următorul link: http://aipa.gov.md/ro/content/cereri-%C5%9Fi-formulare-obligatorii-pentru-accesarea-subven%C8%9Biilor-%C3%AEn-avans

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.  Evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, va fi realizată de către Comisia de evaluare și selecție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar – 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

  • I Tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
  • II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

Menționăm că, pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 de milioane de lei.

Tot din această dată AIPA a dat start recepționarea cererilor pentru eliberarea subvențiilor pentru anul 2019 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Suma prevăzută este de 900 milioane de lei, dintre care 390 de milioane de lei vor fi direcționați pentru subvenții producătorilor ale căror cereri de subvenționare nu au fost acoperite în 2018.

AIPA are sarcina să dezvolte sistemul informațional „Registrul fermierilor” și registrul de evidență a cotelor deținute de fermieri, ceea ce va permite în viitorul apropiat trecerea la subvenționarea pentru fiecare hectar de teren agricol.

Campania de depunere a cererilor pentru subvenționare, pentru anul 2019, se va încheia la finele luni octombrie.

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești