Rezultatele secerișului pentru anul 2018
21 august 2018
Agricultorii din raion au finalizat lucrările de recoltare a culturilor cerealiere, leguminoase și a rapiței. Vremea capricioasă din această vară le-a dat mari bătăi de cap gospodarilor. Recoltarea cerealelor păioase „în reprize”, şi chiar până acum, nu a fost de bun augur, iar efectele s-au văzut la cântar şi la… preţ.
Am avut o vară foarte grea din cauza precipitaţiilor. La noi în zonă a plouat mult peste media multianuală. Producătorii agricoli au încheiat recoltarea foarte târziu faţă de anii anteriori. De obicei la 1 august ei terminau de recoltat. Anul acesta au întârziat cu totul. Ploile au fost foarte dese. La fiecare trei zile, când mecanizatorii intrau în lan, treierau o oră şi venea ploaia. Aşteptau alte trei zile să se usuce şi iar venea ploaia.
Anul curent, suprafeţele de cereale de I grupă, leguminoase şi rapiţă (supuse recoltării) au constituit 9 837 ha, inclusiv:
- grâu de toamnă – 7 010 ha;
- orz de toamnă – 500 ha;
- orz de primăvară – 120 ha;
- rapiţă – 1 820 ha;
- mazăre – 255 ha;
- alte culturi – 132 ha.
La grâu roada de pe suprafața totală a constituit 22 450 de tone, productivitatea medie la 1 ha fiind de 3,2 tone (cu 0,7 tone în descreştere faţă de 2017). Orzul de toamnă ne-a dat de pe suprafața totală 1 510 tone (3 tone/ha – cu 0,2 tone mai puțin ca în 2017). Orzul de primăvară – 280 de tone (2,3 tone/ha – cu 1,4 tone în descreştere faţă de anul trecut). Mazărea – 310 tone (1,2 tone/ha în jumătate faţă de anul trecut). Rapiţa – 3 100 tone (1,7 tone/ha – cu 1,1 tone în descreştere…).
Deocamdată prețurile pentru producția recoltată nu prea ne bucură, iar intermediarii strică piața, spun producătorii agricoli, care speră că situația se va schimba spre bine… Tehnica agricolă a fost pregătită pentru sezonul de recoltare. Preponderent, producătorii agricoli au folosit combine performante pentru recoltarea cerealelor: New Holland, Class, John Deere, Case, Vector etc. În primul rând au fost recoltate suprafeţele mari, iar apoi cele mici. Deficit de combine pentru recoltare nu a fost atestat.
Soiurile de culturi agricole de grupa I şi rapiţă, semănate de către producătorii agricoli, sunt în proporţie de 15 la sută autohtone şi 85 la sută de selecţie străină: Germania, Ucraina, Franţa etc. De asemenea, până în prezent s-au realizat și alte lucrări precum dezmiriștirea solului pe o suprafață de aproximativ 6 000 ha. La moment agricultorii desfășoară intensiv lucrările de pregătire a câmpurilor către semănatul culturilor de toamnă. Agenții economici din raion sunt optimiști și se bucură de aceste rezultate în condițiile climaterice specifice ale anului agricol curent.
Direcția Agricultură și Alimentație
Tweet