Rezultatele secerișului pentru anul 2018

21 august 2018

Agricultorii din raion au finalizat lucrările de recoltare a culturilor cerealiere, leguminoase și a rapiței. Vremea capricioasă din această vară le-a dat mari bătăi de cap gospodarilor. Recoltarea cerealelor păioase „în reprize”, şi chiar până acum, nu a fost de bun augur, iar efectele s-au văzut la cântar şi la… preţ.

Am avut o vară foarte grea din cauza precipitaţiilor. La noi în zonă a plouat mult peste media multianuală. Producătorii agricoli au încheiat recoltarea foarte târziu faţă de anii anteriori. De obicei la 1 august ei terminau de recoltat. Anul acesta au întârziat cu totul. Ploile au fost foarte dese. La fiecare trei zile, când mecanizatorii intrau în lan, treierau o oră şi venea ploaia. Aşteptau alte trei zile să se usuce şi iar venea ploaia.

Anul curent, suprafeţele de cereale de I grupă, leguminoase şi rapiţă (supuse recoltării) au constituit 9 837 ha, inclusiv:

  • grâu de toamnă – 7 010 ha;
  • orz de toamnă – 500 ha;
  • orz de primăvară – 120 ha;
  • rapiţă – 1 820 ha;
  • mazăre – 255 ha;
  • alte culturi –  132 ha.

La grâu roada de pe suprafața totală a constituit 22 450 de tone, productivitatea medie la 1 ha fiind de 3,2 tone (cu 0,7 tone în descreştere faţă de 2017). Orzul de toamnă ne-a dat de pe suprafața totală 1 510 tone (3 tone/ha – cu 0,2 tone mai puțin ca în 2017). Orzul de primăvară –  280 de tone (2,3 tone/ha – cu 1,4 tone în descreştere faţă de anul trecut). Mazărea –  310 tone (1,2 tone/ha în jumătate faţă de anul trecut). Rapiţa – 3 100 tone (1,7 tone/ha –  cu 1,1 tone în descreştere…).

Deocamdată prețurile pentru producția recoltată nu prea ne  bucură, iar intermediarii strică piața, spun producătorii agricoli, care speră că situația se va schimba spre bine… Tehnica agricolă a fost pregătită pentru sezonul de recoltare. Preponderent, producătorii agricoli au folosit combine performante pentru recoltarea cerealelor: New Holland, Class, John Deere, Case, Vector etc. În primul rând au fost recoltate suprafeţele mari, iar apoi cele mici. Deficit de combine pentru recoltare nu a fost atestat.

Soiurile de culturi agricole de grupa I şi rapiţă, semănate de către producătorii agricoli, sunt în proporţie de 15 la sută autohtone şi 85 la sută  de selecţie străină: Germania, Ucraina, Franţa etc. De asemenea, până în prezent s-au realizat și alte lucrări precum dezmiriștirea solului pe o suprafață de aproximativ 6 000 ha. La moment agricultorii desfășoară intensiv lucrările de pregătire a câmpurilor către semănatul culturilor de toamnă. Agenții economici din raion sunt optimiști și se bucură de aceste rezultate în condițiile climaterice specifice ale anului agricol curent.

Direcția Agricultură și Alimentație