Rezultatele secerișului pentru anul 2022

4 august 2022

Agricultorii din raion au finalizat lucrările de recoltare a culturilor cerealiere și a rapiței. Canicula din această vară le-a dat mari bătăi de cap gospodarilor.

Am avut o vară foarte grea din cauza lipsei precipitaţiilor. Producătorii agricoli au încheiat recoltarea mai devreme faţă de anii anteriori. Anul curent, suprafeţele de cereale de I grupă şi rapiţă (supuse recoltării) au constituit 8 580 ha, inclusiv:

• grâu de toamnă – 6 230 ha;

 • orz de toamnă – 870 ha;

 • orz de primăvară – 150 ha;

• rapiţă – 1 220 ha;

• mazăre – 110 ha.

 La grâu roada de pe suprafața totală a constituit 21 805 de tone, productivitatea medie la 1 ha fi ind de 3,5 tone (cu 1,5 tone/ ha în descreştere faţă de anul 2021). Orzul de toamnă ne-a dat de pe suprafața totală 2 784 de tone (cu 1 tonă/ha mai puțin ca în 2021). Orzul de primăvară – 375 de tone (2,5 tone/ha – cu 0,6 tone în descreştere faţă de anul trecut). Mazărea – 176 tone (1,6 tone/ha – cu 0,6 tone în descreştere faţă de anul trecut). Rapiţa – 3050 tone (2,5 tone/ha – cu 0,4 tone în descreştere…).

Deocamdată prețurile pentru producția recoltată nu prea bucură, iar intermediarii compromit piața, spun producătorii agricoli, care speră că situația se va schimba spre bine… Tehnica agricolă a fost pregătită pentru sezonul de recoltare. Preponderent, producătorii agricoli au folosit combine performante pentru recoltarea cerealelor: New Holland, Class, John Deere, Case, Vector etc. În primul rând au fost recoltate suprafeţele mari, iar apoi cele mici. Defi cit de combine pentru recoltare nu a fost atestat. De asemenea, până în prezent s-au realizat și alte lucrări precum dezmiriștirea solului pe o suprafață de aproximativ 3 000 ha. La moment agricultorii desfășoară intensiv lucrările de pregătire a câmpurilor către semănatul culturilor de toamnă. Agenții economici din raion sunt optimiști și se bucură de aceste rezultate în condițiile climaterice specifice ale anului agricol curent.

Direcția Agricultură și Alimentație.