Reprezentantul SUA în vizită în raionul Șoldănești

13 noiembrie 2017

Sergent al Echipei Suport Civil – militar în Republica Moldova, sergentul clasa I Brandon Sheppard a vizitat, recent, raionul Șoldănești. Vizita oficialului Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova în raionul nostru a cuprins vizita la președintele raionului, a primarului de Șoldănești și a Serviciului Situațiilor de Urgență (anterior fiind numită Secția Situații Excepționale). Scopul acestei întrevederi între autorități rezidă în faptul că Statele Unite ale Americii își propun să vină cu suport metodologic și logistic în vederea dezvoltării ideii de voluntariat printre persoanele civile de a acorda asistență în domeniul de protecție civilă și a situațiilor de urgență.

Per ansamblu, din discuțiile avute cu administrația publică locală, s-a conchis că americanii vor să ajute Republica Moldova să își valorifice resursele umane pentru ca moldovenii, la rândul lor, să fie pregătiți pentru intervenția în cazurile excepționale. Pentru început, americanii își propun să susțină Serviciul pentru Situații de Urgență. Mai întâi de toate ei vor întreprinde asemenea vizite pe tot teritoriul republicii în vederea studierii situației generale în această ramură, ceea ce le-ar permite să identifice mai ușor și să formuleze metode mai familiare pentru cetățenii din Republica Modova. Ajustarea experienței poporului american la condițiile noastre va permite facilitarea populații la accesul Serviciului de Protecție Civilă și Intervenție în cazuri de urgență.

Discuția s-a accsat pe mai multe subiecte: ocupația populației raionului Șoldănești, starea căilor de acces din raion, lipsa locurilor de muncă, lipsa infrastructurii de prelucrare a materiei prime locale, dar și locurile și personalitățile cu care raionul Șoldănesti se mândrește. Președintele raionului, Svetlana Rotundu, s-a arătat dispusă ca raionul Șoldănești să fie selectat în calitate de raion unde se va implementa un asemenea proiect-pilot, având în vedere că există dorință și multă inițiativă din partea colaboratorilor Secției pentru Situații de Urgență. Oficialul a fost informat că raionul Șoldănești dispune și de două Posturi de Pompieri și Salvatori…