Recoltarea porumbului la final!

10 februarie 2022

Agricultorii susţin că nu au strâns roada, deoarece au semănat mai târziu, iar toamna trecută a fost mai rece şi porumbul nu a reuşit să se dezvolte biologic pe deplin. Mulţi fermieri au recoltat porumbul în această perioadă a anului pentru că le aduce o serie de avantaje atât din punct de vedere fianciar cât şi al calităţii produsului finit.

Fermierul Șveț Mihail, în anul 2021, a semănat porumb pe o suprafaţă de 175 de hectare. Agricultorul spune că procesul de recoltare a fost influenţat de timpul ploios şi rece „Un an cu temperaturi active foarte joase şi porumbul chiar şi în lunile octombrie-noiembrie încă nu era bun de recoltat, era umiditatea de peste 20%, ceea ce nu ne permite să-l păstrăm. La moment finisăm recoltarea. Ne-a permis săptămâna trecută, unde au fost condiţii normale pentru a petrece această operaţie”, spune agricultorul.

Dacă agricultorii ar fi recoltat în toamnă, porumbul ar fi fost foarte umed, iar uscarea lui ar fi încărcat considerabil costurile fermierilor.  „În anul 2021 porumbul a avut de suferit, în urma calamităților naturale nefavorabile, având mai multe boli şi deaceia el a mucegăit în vârf. Dacă pe viitor îl păstrăm până în primăvară şi mucegaiul acesta o să se combine cu toate grăunţele acestea împreună, cu tot porumbul, înseamnă că ele unde şi unde o să prindă să mucegăiască şi de atâta trebuie cât de cât de folosit uscătoarele mobile”, menţionează specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație Șoldănești.

De pe un hectar, majoritatea agricultorilor au strâns în jur de zece tone de porumb, dar cu umeditatea ridicată. Potrivit datelor operative de către Direcția Agricultură și Alimentație, în raion au fost recoltate suta de procente din suprafața totală semănată cu porumb. Astfel, conform prognozelor, în anul 2021 recolta medie pe hectar constituie 85 q/ha.

La capitolul semănatului culturilor de toamnă putem spune că avem semănate în jur de 6230 ha de grâu de toamnă, dintre care aproximativ 65-70%, la moment, sânt răsărite. Orzul de toamnă este semănat pe o suprafață de 870 ha și rapița de toamnă ocupă o suprafață de 1140 ha  aflându-se în faza de 3-5 frunzulițe adevărate.

Direcția Agricultură și Alimentație