Recoltă mai mare la culturile de grupa a II-a

20 noiembrie 2018

Recoltarea culturilor tîrzii este aproape de finalizare, iar datele preliminare indică o productivitate medie pe hectar mai mare faţă de anul trecut.

Potrivit datelor oferite de către Direcția Agricultură și Alimentație, în raion au fost recoltate pe 98% din suprafața totală de 15587 hectare, cultivate cu culturi tîrzii. Floarea soarelui este recoltată la 100 % din suprafața de 6980 ha, cu o productivitate globală de 16750 tone. Productivitatea medie pe ţară constituie 2,26 tone/ha: în raionul Șoldănești – 2,4 tone/ha.

Au fost recoltate şi peste 95% din suprafața totală plantată cu porumb. Starea semănăturilor de porumb este satisfăcătoare, plantele și-au revenit după precipitațiile din lunile iunie-iulie. Astfel, conform prognozelor, în anul curent recolta medie pe hectar va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când a constituit 5,4 tone/ha. Pe acest sector, productivitatea medie pe ţară constituie 5,1 tone/ha, în raionul Șoldănești – 6,3 tone/ha. Cea mai bună situaţie este înregistrată în gospodăriile agricole:

  • SRL “Promar-Tur”, conducător Cojocari Ruslan – 11 tone/ha;
  • GȚ “CMT”, conducător Ceapă Mihail – 9,5 tone/ha;
  • GȚ “Sandic Gheorghe Mihail”, conducător Sandic Mihail- 7,4 tone/ha;
  • ÎM WeTrade-Agro SRL, conducător Echim Ion – 6,05 tone/ha, ș.a.

A luat sfârşit şi recoltarea soiei, care a fost strânsă pe o suprafață de 480 ha, cu o productivitate medie de 1,6 tone/ha, producția globală constituind 720 tone.

Pînă acum n-a fost posibil[ recoltarea sfeclei de zahăr din cauza secetei din perioada august-octombrie. Anul acesta avem un an specific și înregistrăm pierderi din cauza impurităților, iar unele gospodării se confruntă cu un nivel înalt de putrefacție a rizocarpilor. La începutul sezonului specialiștii erau destul de optimiști și prognozau o recoltă bună de sfeclă de zahăr, iar producătorii așteptau profituri pe măsură, însă când au început recoltarea aceștia s-au ciocnit cu primele dezamăgiri. Astfel, fermierii spun că sunt în situația în care se gândesc la posibilitatea de a mai cultiva această cultură. În raionul nostru sfecla de zahăr a fost cultivată pe o suprafață de 250 ha.

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești