Prevenirea și combaterea violenței – necesitate actuală

25 mai 2023

La 23 mai curent, în incinta Consiliului Raional Șoldănești, Consiliul Raional Șoldănești al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Știinţei a Direcției Învățământ Șoldănești, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, a desfășurat o şedinţă de lucru cu privire la „Aspectele egalitătii de șanse în prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor și fetelor pe timp de crize„ în baza proiectului ”Comunități reziliente la schimbări climatice prin abilitarea funcționarilor” implementat în Republica Moldova de Asociația Femeilor de Carieră Juridică, cu suportul organizației internaționale Urgent Action Fund For Women’s Human Rights.

Evenimentul a fost realizat pentru managerii instituţiilor de învăţământ, pedagogi, asistenți sociali, și reprezentanţii sindicatelor din raion. La şedinţă a fost prezent Dnul Nicolae Mîndru, președintele raionului Șoldănești, Dna Violeta Popa, şefa Direcției Învățământ, Dna Veronica Lupu, președinta Asociației Femeilor de Carieră Juridică, Directoare de Proiect.

Dna Lupu a efectuat o prezentare detaliată a politicilor de gen adoptate de Republica Moldova, mecanisme de implementare a politicilor privind șansele egale dintre femei și bărbați, politicile de prevenire și combatere a violenței asupra femeilor și fetelor referindu-se la Instrumente de drept național și internațional în protecția victimelor violenței în familie.

Au fost discutate de asemenea măsuri urgente de identificare și combatere a vulnerabilităților femeilor, copiilor, vârstnicilor, persoane cu nevoi speciale pentru prevenirea violenței în perioada de crize.

La sesiunea de întrebări și răspunsuri participanții au solicitat discuții privind soluționarea unor cazuri concrete de violență în familiile cu copii minori, elevi existente în familii din diferite localități.

Participanții la activităte au mulțumit dnei Veronica Lupu pentru prezentarea și informarea atît de necesară în identificarea, vulnerabilităților cu care se confruntă femeile, copiii, bătrânii, persoanelor cu nevoi speciale pentru prevenirea violenței în familie.

Bodiu Vilena,președintele CR Șoldănești al Federației Sindicale a Educației și Științei

.