Poetul şi dramaturgul-Dumitru Matcovschi a fost comemorat în satul său de baştină

29 iunie 2020

La 26 iunie 2020 s-au împlinit 7 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prozatorului, academicianului, publicistului şi dramaturgului Dumitru Matcovschi. Cu acest prilej, pentru ai aduce un omagiu şi a aprinde o lumânare în amintirea sa la mormântul poetului au fost preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova – Svetlana Rotundu, şefa interimară a Secţiei Cultură, Tineret şi Sport –Valentina Rotaru şi şefa Direcţiei învăţământ- Violeta Popa. Gazdele evenimentului au fost primarul comunei Vadul-Raşcov- Sergiu Guţan, directorul casei-muzeu Dumitru-Matcovschi- Stela Gavriliţă şi sora poetului Valentina Rotaru.

            Tot în aceeaşi zi, ei au vizitat şi bustul poetului naţional la care au depus flori. Participanţii evenimentului au cinstit   creaţia şi amintirea poetului prin cuvinte de elogiu, preţuire şi recunoştinţă pentru opera sa nemuritoare. Nu au lipsit şi versurile dedicate poetului care au fost compuse şi recitate în memoria sa.

            Dumitru Matcovschi  reprezintă un simbol al Renaşterii Naţionale. Pentru merite deosebit în anul 1989 i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În 1997 se învredniceşte de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. A fost cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău şi  raionului Şoldăneşti.