Pasionați de Istorie

3 octombrie 2018

 

Dacă o generaţie poate avea un merit, e acela de a fi un credincios adept al istoriei, de a pune sarcinile impuse cu necesitate pe locul pe care îl ocupă în înlănţuirea timpurilor.

Mihai Eminescu

       Pentru motivarea elevilor  în  studierea  istoriei naționale , cultivarea demnității  față de paginile de glorie ale afirmării strămoșilor noștri,  recent în cadrul Liceului Teoretic ,, A.Mateevici” Șoldănești  s-a desfășurat una din rundele concursului național  televizat ,,Victorie prin Istorie”. La concurs au participat 12 tineri  liceeni pentru care știința Istoria a devenit o pasiune. Învățarea istoriei presupune nu doar încercări de a cunoaște informațiile , care se dublează cu anii, ci nenumărate competențe de a le selecta și sintetiza,   de a analiza cauzele și consecințele evenimentelor și proceselor  istorice ,de a cunoaște personalitățile neamului  și a lua atitudine față de faptele lor mărețe.

De cunoștințe profunde  în domeniul  Istoriei  naționale a dat dovadă elevul clasei a XII-a    Banari Daniel din Liceul Teoretic ,, A.Mateevici” Șoldănești, care a acumulat la activ cel mai mare număr de puncte, demostrând  un simț de responsabilitate matur, independență de opinie, creativitate  și încredere în   valorile naționale. Anume el ne va reprezenta raionul  la etapa republicană  a concursului național  televizat ,,Victorie prin Istorie”.

Cunosc paginile de glorie înscrise de stămoșii noștri în decursul Istoriei, care au apărat și au păstrat acest pământ pentru  generațiile  de astăzi și cele viitoare, elevii claselor a XI Covalciuc Nicolae din Liceul Teoretic  Raspopeni și Roga Andrei din Liceul Teoretic Cotiujenii Mari care s-au clasat consecutiv  pe locurile doi și trei.

Idei  frumoase, cu demnitate națională au demostrat și ceilalți participanți la concurs. Învingătorii au fost stimulați cu premii bănești în valoare de 500, 300 și 200 Roni, iar ceilalți participanți- cu un lot de carte. Nu s-a uitat nici de tradițiile noastre naționale, care au fost prezentate cu mult foc de către colectivul de dansatori ,,Vatra”din  Liceul Teoretic ,,A.Mateevici” Șoldănești  sub conducerea  domnului Alic Rudei și talentatele interprete Anastasia Graminschi  și  Ionela Ciuburciu.

          Margareta Barbus,   specialist metodist,Direcția Învățămînt