Omagiu eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru
3 martie 2023

La 2 martie, în Republica Moldova, este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței. Sentimente triste ne cuprind în această zi, plină de semnificaţii profunde pentru destinul zbuciumat al neamului nostru. Ziua Memoriei – zi închinată amintirii eroilor căzuți în Războiul de la Nistru. Au trecut mai bine de 3 decenii de la acel capitol tragic, dar și acum, amintirile sumbre ne răscolesc în suflet durere. Acest conflict armat, care s-a dezlănțuit în perioada de tranziție a țării noastre, a adus multă suferință, pagube materiale și jertfe umane.Elmarchează un episod dureros în istoria naţională, pe care conştiinţa publică şi memoria noastră colectivă nu trebuie să-l dea uitării.
Atunci, în acele zile din primăvara anului 1992, pentru a rezista atacurilor și a răspunde ofensivei forțelor separatiste, 358 de bărbați din raionul Șoldănești au luptat cu vitejie şi dârzenie. Unii și-au sacrificat viața, alții au rămas schilodiţi fizic şi psihologic pentru tot restul vieții. Din ei 21 s-au întors răniţi, 3 – invalizi iar 8 nu sau mai întors, numele lor devenind legendă încrustată în piatra rece şi în inimile generaţiilor tinere.
Anul curent, Ziua Memoriei, în orașul Șoldănești, a fost consemnată prin mitingul de comemorare a victimelor acestui război, desfășurat la monumentul de pe str.Victoriei, la care au fost prezenți conducerea raionului, angajații Consiliului Raional, colaboratorii Inspectoratului de Poliție, serviciile desconcentrate și descentralizate, instituțiile, veteranii și participanții la războiul de la Nistru.
Cu mesaje de mulțumire și recunoștință către veterani și publicul prezent s-au adresat președintele raionului Șoldănești, dl Nicolae Mîndru, dna Aurica Condrea, șef adjunct al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, dl Vadim Pîrău, șef Inspectoratul de Poliție Șoldănești, dna Maria Timofti, șefa Secției administrativ – militare, dl Andrei Bulat, președintele Asociației veteranilor, generalul de brigadă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” dl Leonid Carasiov, și maiorul de rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” Vasile Cebotari. Ei au ținut să sublinieze importanța cunoașterii acestor file din istoria statului nostru de către generațiile următoare pentru a conștientiza valoarea libertății și independenței unui popor dar și valoarea cuvântului „Pace”.
Cu 31 de ani în urmă a început un război pe care nimeni nu și l-a dorit, un război cu forțe nelegale, care a pus în pericol independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, au vociferat participanții.
„În contextul situației de astăzi, atunci când în țara vecină este război, semnificația cuvântului „Pace” ia un alt contur. Acum, ne dăm seama, mai mult ca niciodată, cât de scumpă este Pacea.
În acest început de primăvară plecăm frunțile în memoria celor 8 martiri ai neamului din raionul Șoldănești care au căzut pe câmpul de luptă lăsându-ne un mesaj foarte distinct: libertatea nu ți-o dăruiește nimeni, libertatea trebuie cucerită, trebuie păstrată și nicidecum cerșită”, a menționat în mesajul său, Nicolae Mîndru, președintele raionului Șoldănești.
Pentru a elogia eroismul veteranilor războiului de la Nistru, cu un recital de cântec și poezii patriotice au fost prezenți elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din or.Șoldănești. Aceștia, reuniți în versuri au demonstrat că nimic nu este uitat, că o țară care naște eroi are viitor.
În semn de recunoștință, pentru faptele de eroism, sacrificiul, curajul și bărbăția eroilor care au rămas să-și doarmă somnul de veci „ … la Nistru, la mărgioară…” participanții la eveniment s-au închinat cu pietate și au depus florile recunoștinței la monument.
Secția Administrație Publică Locală
Tweet