O nouă ediţie a Festivalului raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă “Să trăiţi, să înfloriţi”

15 ianuarie 2020

La începutul anului calendaristic marcăm cu toții un mare și frumos eveniment – Crăciunul – nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creştinilor, care este încununată cu cele mai multe tradiții și ritualuri populare. Încă de la nașterea lui Isus Hristos, îngerii au coborât din ceruri și au cântat acolo, lângă ieslea Betleemului, primul colind pe care noi, creștinii, de atunci încoace, an de an, reactualizăm această cântare îngerească.

Pe data de 12 ianuarie 2020 în incinta Căminului de Cultură „G. Coşbuc” din or. Şoldăneşti s-a desfăşurat Festivalul raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă cu genericul „Să trăiţi, să înfloriţi”,  în scopul promovării şi valorificării datinilor ce se practică în cadrul sărbătorilor de Anul Nou şi Crăciun. Iar cei care s-au implicat în promovarea valorilor spirituale prin organizarea acestui frumos eveniment au fost: Secţia Cultură Tineret  și Sport a Consiliului raional Șoldănești, Primăria Șoldănești prin Căminul de Cultură ”G.Coșbuc” – gazda evenimentului și desigur primăriile raionului prin colectivele artistice de amatori.

Alături de participanți  au fost și oaspeții de onoare: Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu, Președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru, un sobor de preoți în frunte cu  Protopopul Mitrofor de Șoldănești Vasile Rotari– parohul Bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului ” din satul Șipca.

Festivalul a început cu o urătură:

 Cinstiți gospodari primiți urătorii?

Multă lume-am colindat

Da pe la Șoldănești n-am urat

Am venit să vă-ntrebăm

Bucuroși să vă urăm?

Vă urează la mulți ani

Izvoraș din Sămășcani

Plugușorul celor mari

Tras de ceata de „Stejari”

Au adus semănătură

„Calinca” din Curatura

„Voci nistrene” și „Bondița”

Ne-au adus în dar „căprița”

Din Cușmirca și Glinjeni,

Salcia și Răspopeni

Au adus colind frumos

Ca să-L slăvim pe Hristos

Șipca și cu Alcedar

V-au adus cântec în dar

Din Pohoarna la Parcani

Noi vă zicem La mulți Ani!

Olișcani și Rogojeni

Cobîlea și Cotiujeni

Din harapnice pocniți

Anul Nou ca să-l vestiți

Chipeșca și Mihuleni

Poiana și Găuzeni

Vă urează sănătate

Masa plină de bucate

Și iertare de pacate

 Nu vă fie cu banat

C-am ajuns și v-am urat

Că pân la anu cine știe

Cine poate să mai vie

Această sărbătoare a adunat 28 colective de artişti amatori din întreg raionul. Colinda a fost prezentă în capul mesei, dar nu au lipsit nici urăturile tradiţionale, cântecele de stea, sorcova etc. Colectivele au cules folclor şi au adus în scenă colinde autentice din vatra satului, au dat dovadă de creativitate în crearea măştilor pentru prezentarea jocurilor zoomorfe. Din scenă au răsunat noi voci, tinere talente, pe care conducătorii ansamblurilor folclorice le-au scos din anonimat. Evenimentul a fost deschis cu evoluarea în scenă a Fanfarei Dumbrava și a ansamblului de fluierași-fetițe „Crăițele” din satul Cobîlea. De un mare succes s-a bucurat și talentatul interpret din Șoldănești Nicușor Untilă, cel pe care spectatorii l-au susținut pe tot parcursul perioadei de grea cumpănă din viața lui și l-au așteptat să revină pe scenă cu noi creații.

S-au evindenţiat prin evoluare dansul caprelor şi al căluţilor din ansamblurile  de dans popular „Vatra” și „Moștenitorii” din or. Şoldăneşti. „Caprele”  din Vadul-Rașcov și Șestaci au fost favoritele evenimentului, dar nu a lipsit nici ursul de la Cotiujenii Mari.S-au evidențiat prin stilul de interpretare ansamblul folcloric „Doiniţa” din satul Alcedar. Plini de vervă au fost urătorii de la Dobrușa, iar cei mai hazlii- micuţii urători din ansamblul folcloric „Noroc” din satul Parcani. Frumoase colinde autentice au interpretat cei de la Glinjeni, Salcia, Poiana, Șoldănești, Olișcani… O interpretare de excepție a avut și Corul Școlii de Muzică din or. Șoldănești condus de Sorina Socolean-Cernei.

 Finalul Festivalului a fost marcat de frumoasele versuri compuse de Arhimandritul Mihail Fagurel „Faceți-Vă timp” și   colindul „Steaua sus răsare” interpretat de oaspeții de onoare, soborul de preoți și susținuți de  colectivele artistice prezente la sărbătoare.

Au urmat tradiţionalele urări de sănătate tuturor participanţilor din partea oaspeţilor de onoare şi multaşteptatul pitac. Cadouri de la Moş Crăciun, diplome şi premii de participare din partea Consiliului raional au fost înmânate de către dna deputat în Parlamentul Republicii Moldova Rotundu Svetlana și preşedintele raionului Nicolae Mîndru. Au fost aduse mulţumiri participanţilor, primarilor satelor şi comunelor şi tuturor celor care au ostenit la organizarea sărbătorii. Sărbătorile când vin,/Să ve fie coşul plin,/Să aveţi pe săturate,/Casă plină, sănătate,/Punga să geamă de bani,/Mult noroc şi La mulţi ani!

    Valentina Rotaru, şef interimar Secţia Cultură, Tineret şi Sport