O cooperativă de întreprinzător din raion a beneficiat de finanțare pentru utilizarea resurselor de energie regenerabilă și dezvoltarea producției destinate exportului

21 aprilie 2022

În ziua de miercuri. 20 aprilie curent,  reprezentanții Rețelei de Transfer Tehnologic a Moldovei în parteneriat cu companiile ”Bonaro Agro Grup” și ”Agroinvest Grup„  a întreprins o vizită în  raionul Șoldănești în vederea diseminării practicilor inovaționale agricole aplicate cu susținerea financiară a Suediei și Marii  Britanii în cadrul proiectului PNUD ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). La eveniment au participat conducători ai întreprinderilor din sectorul agricol și asistenței consultative și ghidare, orientați spre implementarea inovațiior în domeniul agroindustrial.

În cadrul proiectului AdTrade cooperativa de întreprinzător ”Bonaro Agro Grup” a reușit  procurarea  și instalarea unui sistem fotovoltaic, în stare să asigure unitatea de procesare cu energia electrică necesară.  La fel, au fost procurate și instalate utilaje pentru deshidratarea fructelor și legumelor, au fost elaborate etichetele și ambalajele necesare pentru produsele fabricate, și un brandbook. De asemenea, personalul unității a beneficiat de instruiri în diverse domenii relevante de activitate, inclusiv în domeniul exporturilor.

În cadrul evenimentului a avut loc o  prezentare a cooperativei și a rezultatelor obținute cu ajutorul financiar al proiectului de către administratorul ”Bonaro Agro Grup” –Maria Cojocaru și administratorul ”AgroInvest Grup” –Ala Iakobenko. Dna Cojocaru a vorbit  că în cadrul cooperativei pe care o administrează se află 5 producători care dețin în comun aproape 130 ha de livadă  de pomi fructiferi de diferite tipuri.   Cu susținerea  partenerilor a reușit  să atragă investiții  destinate dezvoltării și modernizării propriei afaceri. Cu o scurtă prezentare  a activităților realizate cu sprijinul proiectului AdTrade a venit președintele RTTM –Vitalie Moraru.

 În cadrul vizitei au  participat și reprezentanți ai Consiliului raional Șoldănești, în persoana președintelui raionului – Nicolae Mîndru și șeful Direcției Agricultură și Alimentație –Andrei Muțuțchi.

Președintele raionului a transmis oaspeților mesajul său de bun venit, mulțumind-ule pentru că au binevenit de a vizita raionul Șoldănești în scopul promovării culturilor și producției locale. A vorbit despre importanța utilizării energiei regenerabile în sectorul agricol care este o practică utilă și eficientă, utilizată pe larg în mai multe state dezvoltate, cu speranța că în viitorul apropiat majoritatatea producătorilor agricoli din raion vor avea acces la baterii solare și alte surse energetice de asemenea tip.

Potrivit partenerilor de proiect, rezultatele obținute în cadrul parteneriatului au fost posibile datorită unirii eforturilor dintre CI ”Bonaro Agro Grup„  și  SRL ”Agrotorginvest Grup” care a devenit membru cu drepturi depline al cooperativei. Agenții economici și-au conjugat posbilitățile și experiența deținută în  efectuarea tranzacțiilor de export.  Instalarea sistemului fotovoltaic va permite reducerea considerabilă a costului de producere ceea ce va asigura  optimizarea prețului de cost al produselor. De asemenea, mebrii cooperativei vor putea valorifica în comun capacitățile de producere existente, iar sectorul nou creat  va putea  presta servicii membrilor atât în dehidratarea fructelor cît și legumelor.

Evenimentul s-a finalizat cu o excursie și prezentarea echipamentului unității de procesare amplasate în satul Parcani. Vizita a avut drept scop schimbul de experiență și diseminarea practicilor inovative în domeniul agricol.