Miting de comemorare a celor căzuți în războiul din Afganistan

15 februarie 2018

Manifestarea consacrată împlinirii a 29 de ani de la retragerea trupelor Armatei Sovietice din Afganistan a adunat, joia trecută, la Șoldănești, destul de multă lume la un miting solemn.

A fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, s-a anunţat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi la Ceruri, s-au tras câteva salve din armele aflate în dotarea colaboratorilor Inspectoratului de poliţie din raion. Vicepreședintele raionului, Nina Florea, primarul orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, alături de conducătorii, angajații instituțiilor publice și veterani, au depus flori în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

În alocuțiunea sa, vicepreședintele a menționat că: ”Gradul înalt de responsabilitate, vitejia și atitudinea conștiincioasă față de obligațiunea de serviciul militar, manifestate de soldații originari din teritoriul actualului raion Șoldănești, care au fost înrolați în trupele sovietice și care au participat la acel război, ne face încă o dată să conştientizăm atât consecinţele devastatoare ale conflictului, cât şi necesitatea enormă pentru a prețui pacea pe care o avem. Reveniţi la baştină, o parte din veteranii acelui crunt război și-au dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii activităţii în cadrul organelor afacerilor interne. Anume acei veterani ai acelui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului”.

Tot aici, din partea autorităților, vicepreședintele a mulțumit eroilor pentru sacrificiul manifestat și a punctat că: „…Numele lor vor rămâne pe vecie înscrise în paginile istoriei raionului nostru și a neamului moldovenesc, servind drept exemplu pentru toate generațiile. Amintirea acelor zile de luptă, care trec tot mai departe în istorie, este înveşnicită în monumente, în opere de artă, în exemplul viu, demn de urmat, al veteranilor care au dat dovadă de bărbăţie, de credinţă fermă în idealurile omenirii”.

Sănătate, pace, fericire şi căldură sufletească a dorit celor prezenţi Andrei Bulat, preşedintele Asociației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, care a amintit despre faptul că peste 140 de bărbaţi tineri din actualul raion Șoldănești au fost înrolaţi în forţele armate sovietice pentru a participa la războiul din Afganistan. Dintre ei 10 nu au mai revenit vii.

Cuvântări legate de semnificaţia evenimentului au mai rostit Maria Șaptefrați, șefa Secției Administrativ-militară, și Vadim Pîrău, șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Șoldănești. Ei au exprimat profunda recunoştinţă, respectul şi aprecierea pentru veteranii acelui război, îndemnându-i pe cei prezenţi să trăiască în pace și fraternitate, să cultive tinerilor calități precum curajul și devotamentul, spiritul de sacrificiu.

Evenimentul s-a finalizat cu o masă de comemorare pentru veteranii războiului, organizată cu suportul Consiliului raional și a Primăriei oraşului Șoldănești.

[Best_Wordpress_Gallery id=”13″ gal_title=”Comemorarea celor cazuți în razboilui din Afganistan”]