Membrii Comisiei Raionale Extraordinare pentru Sănătate Publică s-au întrunit din nou

5 octombrie 2020

Vineri, 02 octombrie membrii Comisiei  Raionale Extraordinare pentru Sănătate Publică s-au întrunit din nou. După ce a fost coordonat cu Ministerul de resort și cu Agenția Națională Sănătate Publică, inclusiv în urma organizării unei ședințe cu reprezentanții APL de nivelul I și a fost constatată propunerea de bază a ultimilor de a reanima Celulele de criză, constituite încă de la începutul pandemiei, de conlucrat cu toate instituțiile de resort și de  găsit un numitor comun privind soluțiile de oprirea a extinderii pandemiei.

Primul raportor a fost directorul Spitalului raional Șoldăneşti, Veaceslav Palii care a comunicat că în ultimele 2 zile premergătoare ședinței au fost internați doar 2 suspecți care se află la tratament. La momentul de raportare aflându-se 39 persoane la tratament în Secția Covid. El a remarcat că este recomandabil ca lucrătorii medicali ar trebui cât mai puțin timp să se afle în zona roșie, ca aceștia să fie mai puțin expuși riscului de infectare. Deși a informat că s-au infectat unii angajați ai spitalului, per ansamblu a constatat că situația s-a ameliorat. Dnul Palii a mulțumit mult colegilor din medicina primară, menționând că povara spitalului este împărtășită în comun cu medicina primară, se simte o conlucrare eficientă la testarea şi tratarea în condiții de ambulator a pacienților și nu doar.

Constantin Balanici, directorul Centrului de sănătate, la rândul său a comunicat că medicina primară, de urgență și cea prespitalicească au conlucrat și înainte, însă acum s-a stabilit o conlucrare mai intensivă pe toate aspectele, nu doar cel legat de Covid, dar și alte patologii.” Doar pacienții în stare gravă se internează în spitale, majoritatea trec tratamentul în condiții de ambulator. Pe parcursul săptămânii precedente, au fost colectate, marți – 20 de probe, dintre care 13 pozitive, și vineri – 12, din care 9 pozitive. Pe lîngă cei suspecți, se  testează și alte categorii de bolnavi, care trebuie să urmeze un tratament oncologic, de tuberculoză sau HIV. A mai spus că pe parcursul săptămânii precedente, 26 de pacienți au parcurs tratament cu finisarea tratamentului la domiciliu.  La finele săptămânii erau 224 persoane la supraveghere, în total s-au atestat 54 de focare. Cei aflați la supraveghere se monitorizează de 3 ori pe zi, unde se verifică starea pacienților, în special simptomatica. Dacă în ultimele 3 zile de tratament, dispare simptomatica, tratamentul se întrerupe. Spre fine, el a menționat ”pînă ce nu o să se mobilizeze toată societatea de  a respecta cerințele, nu vom reduce numărul de infectați… de aceea sunt binevenite ședințele cu toți actorii vizați, inclusiv echipele de mobilizare”.

În acest context, președintele raionului a amintit că o zi înainte s-au mobilizat 5 echipe mobile, reprezentanți ai Consiliului raional, Inspectoratului de poliție și Centrului de sănătate publică. Ei s-au deplasat în magazine, piețe și farmacii. De la fața locului, ei s-au convins că oamenii erau conștienți de pericolul privind sistarea activității școlilor dar și al agenților economici. Ei au manifestat mai multă prudență și responsabilitate, înțelegând că dacă va fi sistată activitatea instituțiilor comerciale acestea vor rămâne fără surse de venit.

Apoi fiecare reprezentant al instituțiilor de medicină primară din teritoriu a raportat situația privind numărul de infectați din zona aflată sub monitorizare.

Președintele Comisiei raionale, Nicolae Mîndru a propus ca acele instituții care nu se vor conforma, și nu vor respecta măsurile și condițiile care sunt impuse la nivel național, să le fie sistată activitatea pe o perioadă de 2 săptămâni. ”Conducătorii responsabili nu vor avea parte de asemenea măsuri, doar acei care vor pune populația în pericol, a colaboratorilor  medicali dar și în riscul de a sista activitatea întregului raion” . A fost solicitat de întreprins măsuri de sancționare mai drastice din partea colaboratorilor poliției față de populația care ignoră regulile impuse.

 Din datele prezentate de Centrul de sănătate publică, în ultimele 2 săptămâni, din 29 de localități din raion în 14 nu au fost atestate nici un caz nou de îmbolnăvire cu Covid-19.

Spre finele ședinței, membrii comisiei au ajuns la Decizia de a declara începând cu 02 octombrie 2020  stare de urgență în sănătate publică în raionul Șoldănești. Totodată, au fost stabilite măsuri de prevenire și control a situației epidemiologice, conform Programului de prevenire și control a infecției COVID-19 aplicabil la nivel raional.În același timp, a fost decis de reanimat activitatea celulelor de criză locale de nivelul I corespunzător situației epidemiologice create.