Membrii Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică au revizuit măsurile anti-covid în corespundere cu Hotărârea CNESP Nr.5 din 14 martie 2022

16 martie 2022

În legătură cu prelungirea de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stării de urgență în sănătate publică  pe întreg teritoriul țării pînă la data de  15 aprilie 2022,   membrii Comisiei raionale s-au întrunit în ședință pentru a ajusta hotărârile de nivel local în corespundere cu prevederile Hotărârii CNESP Nr.5 din 14 martie 2022.

În acest scop, un șir de măsuri de sănătate publică au fost revizuite în contextul reducerii semnificative a  numărului de cazuri de Covid-19 atît în țară cît și în raionul Șoldănești, pe parcursul săptămânii trecute fiind înregistrate în total 6 cazuri pozitive, 3 în or.  Șoldănești și cîte 1 caz  în satele Parcani, Șestaci și Sămășcani. Astfel, începând cu 16 martie curent, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii.

Totuși, este recomandată  purtarea  în continuare a măștilor de protecție în  în toate spațiile publice închise, în special în cele de uz comun și zonele cu potențial de aglomerare. Totodată, pentru a se proteja de infectare, cetățenii sunt îndemnați  să respecte regulile de igienă respiratorie și igiena mâinilor.

Suplimentar, se informează cetățenii raionului că pe perioada stării de urgență traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se permite fără restricții de ordin epidemiologic.

Prin aceeași Hotărâre se solicită Inspectoratului de Poliție Șoldănești intesificarea suprevegherii respectării pe teritoriul raionului  a măsurilor de prevenire și control anti-Covid.  În mod subsecvent, comisiile  locale extraordinare de sănătate public vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor aprobate, aducându-le în concordanță cu hotărârile comisiei raionale.

         Conform informației prezentate de către Direcția Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului Șoldănești, la data de 16 martie pe teritoriul raionului  se află 121 de persoane refugiate venite din Ucraina care sunt cazate la gospodăriile particularilor din 17 localități ale raionului . Localitățile ce adăpostesc un număr mai mare de refugiați  sunt s. Cotiujenii Mari -31, or. Șoldănești-30, satele Șipca și Olișcani cîte 12 persoane.