Medicii continuă cursurile în domeniul deontologiei profesionale

11 decembrie 2018

Recent, s-a desfășurat a 2-a rundă de prelegeri destinate lucrătorilor medicali din raion. De data aceasta medicii i-au avut în calitate de mentori în domeniul deontologiei profesionale pe Andrei Usatîi, ex-Ministru al Sănătății, doctor în medicină și conferențiar universitar – Catedra de Medicină socială şi management sanitar , universitatea ”Nicolae Testemiţeanu” și Alexei Rusu, asistent universitar la aceeași catedră.
La această prelegere corpul medical a fost informat despre principalele drepturi și responsabilități puse în fața doctorului făcându-se referire la cadrul legal național și internațional. Cu titlu de prioritate au fost menționate drepturile fundamentale ale pacienților, printre care, cele cu privire la confidențialitate, dreptul la informarea cu privire la riscul legat de procedurile medicale, dreptul la intimitate, dreptul la plîngere și despăgubiri, dreptul la un tratament individualizat și altele). Despre toate acestea s-a exprimat prin exemple reale, profesorul Alexei Rusu, care s-a împărtășit despre practicile aferente domeniului vizat în Statele Unite ale Americii, (în special în Statul California), unde dumnealui a activat în jur de 14 ani.
Despre comunicarea în medicină și relația medic-pacient a vorbit domnul Andrei Usatîi, subliniind rolul cardinal al acestei comunicări în etica profesiei de medic. Astfel, el a menționat


„ Comunicarea este instrumentul principal pe care medicul îl poate folosi pentru a construi o relație puternică și de succes cu un pacient.Există reguli pe care medicul trebuie să le urmeze în timpul comunicării cu un pacient, în scopul de a construi o relație de succes”. Drept urmare, el a enumerat niște reguli și rigori de care ar trebui să țină cont medicii, prin aplicarea în practică a unui set întreg de tehnici de comunicare, atît verbale cît și non-verbale, cu respectarea concomitentă a unor reguli de bună-practică la informarea pacientului,în urma examinării medicale și a discuțiilor pu rtate cu acesta.
La eveniment au mai participat: președintele raionului Șoldănești-doamna Svetlana Rotundu și șeful spitalului raional Șoldănești-domnul Veaceslav Palii. Ambii au mulțumit oaspeților pentru efortul depus și intenția de a se împărtăși cu niște cunoștințe utile pentru domeniul sănătății publice din raion, fiind totodată o bună ocazie de a trezi interesul lucrătorilor medicali față de bunele practici din sfera lor profesională.