Liderii agricoli din raionul Șoldănești au recoltat roada 100 %

24 noiembrie 2017

Potrivit datelor statistice calculate de către specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație Șoldănești, în raion, ieri, oficial s-a încheiat perioada de recoltare a culturilor. Cele 24414 ha de teren au fost eliberate pentru a semăna o roadă nouă.
Totodată, 93 % din terenul arabil planificat pentru cultivare a fost însămânțat cu orz, grâu și alte culturi de toamnă.
În acest an de pe teritoriul raionului au fost recoltate în total 13851 tone de fructe și 3910 tone de legume. O parte din fructe au fost exportate, altă parte au fost sortate pentru prelucrarea industruială, iar restul au fost depozitate în frigidere. Circa 9200 de tone de mere, prune și caise au fost exportate peste hotare și 4160 de tone au fost duse la înterprinderile care produc sucuri și alte bunătăți.
În fiecare unitate administrativ-teritorială există câte cel puțin doi agenți economici care au plantații pomicole. Cea mai mare suprafață pomicolă este pe teritoriul primăriei Alcedar. Circa 400 de hectare de teren este acoperit cu livezi de măr, prun, cireș, nuc etc.
În pofida înghețurilor din luna aprilie, a secetei din lunile iunie și iulie, inclusiv a grindinilor din lunile iulie și august, roada în raion este una satisfăcătoare.