La Șoldănești a fost marcată cea de-a 76-a aniversare a Zilei Victoriei

11 mai 2021

În ziua de vineri, 7 mai 2021, în incinta căminului de cultură ”George Coșbuc ” din orașul Șoldănești a fost organizat un miting dedicat Zilei Victoriei. La eveniment au participat conducerea raionului Șoldănești, veterani ai MAI, dar și angajați ai diferitor instituții și servicii din raion.

 Cei prezenți la miting au comemorat și adus omagii la adresa veteranilor prin discursuri și cuvinte de elogiu,  dar și au cinstit memoria eroilor plecați din viață printr-un minut de reculegere. În discursul său, președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru a rostit următoarele gînduri ” Bunicii, taţii, fraţii, mamele şi surorile noastre au plătit cu sângele lor, cu vieţile lor pentru pace pe pamânt,  pentru o viaţă liberă şi fericită a generaţiilor de după război. Le aducem un omagiu pentru munca  istovitoare, pentru povara grea care au purtat-o în anii de atunci.Sacrificiul eroilor, care au trecut prin grele încercări militare şi care au învins fascismul în numele păcii şi libertăţii, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră a tuturor. Ei ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat, onoarea și  demnitatea de neam, astfel încât, pentru totdeauna, vor avea un loc de cinste în paginile istoriei țării, dar și în inimile noastre … ”.

 

Pe scena căminului de cultură au evoluat mai multe colective artistice de amatori, ale căror cîntece și dansuri au evocat bucuria și pacea pe pământ.

La finele evenimentului, toți participanții la miting au depus flori la Monumentul eroilor căzuți.

În ziua de 9 mai al anului curent, au fost marcată cea de-a 76-a aniversare de la Victoria forțelor aliate asupra Germaniei naziste. Ziua de 9 mai a rămas în memoria societății ca o sărbătoare a curajului, eroismului și nemuririi ostașilor ce au luptat  pentru viață și pace între popoare. Din cei peste 1 mie de participanţi la cel de-al Doilea Război Mondial, din raionul  Şoldăneşti o parte au căzut pe câmpul de luptă,  iar din cei ce au supravieţuit  au rămas în viaţă doar 2 veterani: Anton Solovei din satul Cuşmirca şi Baidan Feodor din satul Receşti.