La Șoldănești a avut loc sărbătoarea dedicată Zilei Naţionale a Portului Popular cu genericul „Drag mi-i portul din străbuni”

27 iunie 2022

Frumoasa tradiție, ca în ultima zi de duminică a lunii iunie să fie marcată Ziua Națională  a Portului Popular, a devenit un obiectiv prioritar și o carte de vizită a neamului nostru.

 În acest context, cu susținerea Consiliului raional Șoldănești și la inițiativa  Secției Cultură, Tineret și Sport, deja al 2-lea an consecutiv a fost organizată sărbătoarea ”Drag mi-i portul din străbuni”.

Sărbătoarea a  demarat cu  parada portului popular, care a pus în evidență valoarea inestimabilă a costumului tradițional.  Astfel, strada centrală a orașului Șoldănești a devenit un adevărat podium pentru colectivele participante, care au etalat cele mai frumoase costume populare în stil naţional.

În fruntea coloanei, membrii Ansamblul de dans popular cu titlul model Vatra”, de la Căminul de Cultură ,,G.Coșbuc” din or. Șoldănești au purtat cu mândrie flamura cu tricolorul, simbol  oficial al Suveranității și Independenței Republicii Moldova.

  Atmosfera festivă a fost întregită de ritmurile și melodiile Fanfarei ”Dumbrava” a Consiliului raional Șoldănești care a mers în pas cadențat și solemn.

Ei au fost urmați de conducerea raionului, reprezentată de președintele raionului –Nicolae Mîndru, viceprimarul or. Șoldănești –Vadim Groza și  un grup de funcționari publici.  La sărbătoare au defilat și reprezentanții  mai multor  instituții publice,   coloana fiind formată în mare parte din colective artistice de amatori, ansambluri folclorice împreună cu conducătorii lor artistici.

  Apoi, toți împreună, de la mic și pân la mare, au încins  o horă de sărbătoare.

După aceasta, în mod organizat, coloana și-a îndreptat pașii către  Parcul de Cultură și Odihnă din oraș pe scena căruia a avut loc un concert festiv  cu  participarea colectivelor  artistice de amatori din raion. Pe întreg perimetrul,  oaspeții evenimentului au avut posibilitatea să admire expoziții de covoare și prosoape tradiționale moldovenești.

            Costumul popular, a revenit cu adevărat la el acasă. Căci, anume, portul popular este considerat ca una dintre cele mai pregnante oglindiri ale păstrării tradițiilor și obiceiurilor strămoșești.Desfășurarea paradei  portului, a muzicii și a dansului popular, și-a propus drept scop  punerea în valoare a  tradițiilor, portul tradițional, dansul şi cântul – tot ce avem mai sfânt, mai scump și mai drag pe acest pământ.