Şedinţa ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru

19 martie 2019

   

     La data de 14 martie 2019 a avut loc întrunirea primei şedinţe  ordinare din acest an al Consiliului Regional pentru  Dezvoltare Centru.La acestă şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi din raionul Şoldăneşti, în persoana vicepreşedintelui raionului Şoldăneşti, doamna Nina Florea şi primarul satului Rogojeni, Alexei Burlacu, Președintele Asociației primarilor și viceprimarilor din Șoldănești. La această şedinţă au fost puse în discuţie cele mai importante întrebări  ce ţin de implementarea planului de activitate al agenției pentru anul curent.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a mulțumit membrilor care au participat la ședință și a prezentat pe scurt cele mai importante rezultate obținute în activitățile de implementare a proiectelor regionale, politicii regionale și cooperării externe, dar și a practicilor acumulate în urma organizării evenimentelor regionale.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost prezentat noul proiect „Împuternicirea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Cei prezenți au fost informați despre oportunitățile oferite de proiect pentru regiune și despre rolul Consiliului în implementarea acestuia. Bugetul proiectului este de 4,9 milioane de euro și va fi implementat în cele patru regiuni de dezvoltare ale republicii în perioada 2019-2021. Bugetul estimativ planificat pentru organizațiile societății civile din Regiunea de Dezvoltare Centru constituie 1 milion de euro. Sectoarele acoperite de proiect sunt

(1) Infrastructura în apă și canalizare;

(2) Gestionarea deșeurilor;

(3) Eficiența energetică și (4) Mediul și schimbările climatice. În context, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a anunțat un program de granturi locale.

Mai multe detalii despre  programul de granturi găsiţi AICI:   https://www.civic.md/grants/45952-call-for-concepts-for-implementation-of-local-grant-program-in-the-field-of-citizens-empowerment-in-the-republic-of-moldova.html

CRD este o structură funcțională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, avînd drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea Strategiei de dezvoltare regională și a Planului de acțiuni. Această structură este alcătuită din cîte patru reprezentanți din fiecare raion al regiunii (Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni).

Sursă:  http://adrcentru.md