Întrunire cu primarii și producătorii agricoli din raionul Șoldănești

30 iunie 2022

          În data de 29 iunie 2022 în cadrul unei ședințe comune dintre reprezentanții AIPA și autoritățile publice locale de nivelul I din raionului Șoldănești au fost purtate discuții pe marginea proiectelor de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural prin prisma măsurilor de sprijin aferente Hotărârii Guvernului R.M. Nr. 476/2019 

          În contextul lansării Apelului IV de depunere a dosarelor, directorul adjunct AIPA, Diana Coșalîc, s-a întâlnit ieri cu primarii din raionul Șoldănești pentru a pune în discuție necesitatea valorificării corecte a resurselor financiare prevăzute pentru dezvoltarea mediului rural.

          Aici s-au pus în discuție mai multe întrebări, cum ar fi:

  • Tipurile de investiții eligibile asupra acestui proiect;
  • Criteriile de eligibilitate;
  • Condiții generale de acordare a subvenției;
  • Documente obligatorii generale de solicitare a subvenției;
  • Conținutul și formarea proiectelor investiționale din cadrul acestui proiect;
  • Procedura de depunere a dosarelor;
  • Procedura de evaluare preventivă;
  • Metoda de autorizare a plăților.

          Adițional s-a vorbit despre subvențiile în avans pentru proiecte start-up și proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare.

          Sesiunea de informare a fost organizată la solicitarea APL și s-a încheiat cu discuții, propuneri de îmbunătățire a procesului de subvenționare, depășire a  dificultăților întâmpinate în cadrul procesului de colectare a documentelor și de depunere a dosarului de solicitare a suportului financiar.

          Amintim că în perioada 1 iunie-23 august curent, autoritățile publice locale de nivelul I pot depune cereri de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, conform măsurilor de sprijin nr. 1 Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale și nr. 2 Dezvoltarea localității rurale, iar entitățile non-agricole pot beneficia de subvenții prin intermediul măsurii nr. 3 Diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.

          La aceeași întrunire a fost prezent și coordonatorul structurii teritoriale a Centrului de sănătate publică Orhei –Vadim Grosu care a informat pe aleșii locali despre riscurile de intoxicații alimentare  care pot apărea în cadrul evenimentelor festive  (nunți, cumetrii, mese de pomenire, baluri de absolvire ș.a.) și recomandările de care trebuie să țină cont cetățenii în vederea evitării acestora.

         

Notă: Valoarea maximă a subvenției acordate pentru măsura 1 și 2 constituie 80% pentru proiect eligibil de până la 3 milioane de lei, iar pentru măsura 3 constituie 50% pentru un proiect eligibil de până la 1 milion de lei. Pentru mai multe detalii accesați linkul site-ului: http://aipa.gov.md/ro/ghidul-solicantului-masuri.

Direcția Agricultură și Alimentație