Inaugurarea monumentului edificat în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl

20 august 2019

Sâmbătă, 17 august 2019, în oraşul Şoldăneşti a avut loc manifestarea de inaugurare a monumentului edificat în amintirea celor care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Centrala atomo-electrică (CAE) Cernobîl (Ucraina). La ea au fost prezenţi preşedintele raionului Şoldăneşti  Nicolae Dorogan, vicepreşedintele raionului Nina Florea, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Svetlana Rotundu, primarul oraşului Şoldăneşti Ion Cuculescu, participanţii la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl în frunte cu preşedintele Organizaţiei obșteşti „Cernobîl” din raionul Şoldăneşti, Oleg Balaban.

         Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de stat al Republicii Moldova, după care a urmat oficierea serviciului religios de către protopopul mitrofor de Şoldăneşti Vasile Rotari – paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Şipca, susţinut de arhimandritul Mihail Făgurel – paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Sămășcani și de preotul la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din or. Șoldănești, Iuventin Gojan.

         Domnul preşedinte al raionului a spus următoarele: „Stimați cetățeni! Onorată asistenţă! Explozia de la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl rămâne a fi una dintre cele mai tragice şi dezastruoase catastrofe nucleare pe care le-a văzut lumea în ultimele 3 decenii… Edificarea acestui monument de for public, în faţa căruia ne aflăm cu toţii astăzi, a fost posibilă datorită unui grup de oameni de bună credinţă, în special a preşedintelui Organizaţiei obşteşti „Cernobîl”, Oleg Balaban. Menirea principală a monumentului este să păstreze vie memoria acestui eveniment tragic, dar vine și să simbolizeze respectul și memoria veșnică pentru sacrificiul adus de concetățenii noștri cu 33 de ani în urmă…”.

Apoi a urmat un minut de reculegere în memoria participanţilor care au plecat în lumea celor drepţi.

Cuvinte de omagiere a rostit și Svetlana Rotundu: „Preacucernici părinţi! Onorată asistenţă! Mă bucur nespus de mult să iau parte la acest frumos eveniment. Mult a costat-o pe umanitate acea catastrofă şi ne va costa în continuare mult, fiindcă atunci au plecat să lichideze groaznica calamitate  radioactivă cei mai bravi eroi de pe continentul european.

        Chiar dacă iniţiativa de  edificare a acestui monument a venit mai târziu, oricum el comemorează faptele eroilor acelor timpuri. Salut iniţiativa preşedintelui asociaţiei participanţilor la lichidarea catastrofei Oleg Balaban, dar şi a tuturor oamenilor de bună credinţă, care au dat o mână de ajutor, au contribuit financiar la edificarea acestui monument. Desigur, aici a contribuit şi Consiliul raional Şoldăneşti (în calitate de autoritate publică), care a alocat surse financiare pentru a imortaliza faptele bune și  memoria celora care nu mai sunt azi cu noi, dar şi impresia despre acel ucigător eveniment de la Cernobîl.

       În cadrul democraţiei, care se construieşte în Republica Moldova, noi trebuie să vorbim clar despre acel eveniment. Mă închin în faţa eroilor prezenţi, care au avut curajul să participe la acele acţiuni de lichidare ale avariei. Vă admir pentru curajul pe care l-aţi manifestat. Vreau să vă îndemn pe fiecare să  aveţi grijă de sănătatea Dumneavoastră. Fie ca acest  monument să dăinuie în timp”.

Primarul oraşului Şoldăneşti, Ion Cuculescu a vorbit:

Mult stimaţi participanţi la calvarul de la Cernobîl! Dumneavoastră aţi dat dovadă de eroism. Vreau să vă asigur de tot sprijinul administraţiei publice locale. Sunteţi acei eroi despre care se va scrie cu mândrie în cărţile de istorie, pentru că ați fost uniți şi aţi dat dovadă de forţă spre a construi acest monument. Vă doresc tot binele din lume şi, desigur, sănătate, de care Dumneavoastră aveţi cel mai mult nevoie astăzi”.

       Preşedintele Organizaţiei obșteşti „Cernobîl”, Oleg Balaban, s-a alăturat celor spuse cu următoarele cuvinte:„Onorată asistenţă! Aduc la cunoștința tuturor că deja în câteva raioane din țară există asemenea monumente. Am decis şi noi că vrem unul. Cu ajutorul Consiliului raional Şoldăneşti, al nostru personal dar şi contribuția  substanţială a  cetăţenilor care au redirecţionat câte 2 %  din salariul lor acest lucru a fost posibil. Mulţumim mult pentru aceasta”.

     Pentru merite deosebite, devotament, curaj și atitudine conștiincioasă care a contribuit la realizarea monumentului consacrat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl, d-ul Balaban a fost decernat cu Diplomă de Mulțumire din partea Consiliului raional Şoldăneşti. Diploma a fost înmînată de către preşedintele raionului, Nicolae Dorogan.

         Evenimentul a finisat cu depuneri de flori la monument şi cu organizarea unei mese de pomenire. Monumentul edificat este primul de asemenea categorie din raionul Şoldăneşti şi este amplasat pe strada Victoriei.

Secția Administrație Publică