În vizită la muzeul și pensiunea turistică din satul Cobîlea

13 aprilie 2022

  Recent, angajații Secției Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești  au efectuat o vizită de lucru în satul Cobîlea,  pentru a discuta cu dna  Angela Ababei,  primarul satului, despre modul de desfășurare a Festivalului Republican de muzică și dans  ,,La umbra stejarului” organizat bienal  în parteneriat  cu  Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI). Acest Festival se desfășoară în cinstea renumitului stejar secular (peste 750 ani) care stă neclintit ca un oștean bătrân și prietenos, păstrând cu sfințenie  memoria sacră, liniștea eternă și peripețiile istorice a unui popor vrednic cum sînt cobîlenii.

În cadrul vizitei dna  Ababei cu o deosebită mândrie s-a oferit să ne fie ghid la muzeul din localitate. Pe parcursul anilor 2020-2022, Primăria Cobîlea în parteneriat cu primăria Cotiujenii Mari și Primăria Rogojeni este parte a programului ”Migrație și Dezvoltare Locală” finanțat de PNUD Moldova.  

   În cadrul proiectului ,,Dezvoltarea traseului turistic” Primăria Cobîlea a reușit amenajarea unui hotel turistic cu 14 locuri pentru vizitatori și turiști ,,Popasul lui Ștefan”, și un muzeu al trecutului. Ambele  sunt  amplasate în clădirea primei școli din sat construită în anul 1894 sub egida lui Ilarion Calistru, deputat în primul Parlament al României și care a fost director al acestei școli. Beneficiarii proiectului au avut parte de finanțare de la PNUD  în sumă de 12 500 euro, contribuția APL fiind similară,  iar a  băștinașilor în mărime de 36 000 lei.  

La lucrările de amenajare au participat și voluntari din satul Cobîlea. La fel,  în calitate de partener al proiectului este GAL „Ecouri Nistrene”  cu suportul căruia a   fost implementat proiectul ,,Popas Domnesc” în sumă de 92500 lei, dintre care 68500- finanțare de la Solidarity Found, 6500 – contribuția Primăriei și 17000 lei contribuția băștinașilor. Proiectul prevede procurarea mobilierului pentru hotel, set de bucătărie și foișor, masă cu scaune pentru terasă. Pînă la moment, acolo, cu sprijinul oamenilor din sat a fost construită o terasă de odihnă.

În perioada iulie 2021 – februarie 2022 în satul Cobîlea a fost implementat un alt proiect ,,Incubator” finanțat de PNUD în valoare de 1000 $, contribuția băștinașilor 240 $ și 200 $ contribuția APL, valoarea proiectului fiind de 1440 $.

    În cadrul proiectului ,,Împreună țesem covorașe” în parteneriat cu Centrul Comunitar și biblioteca pentru copii a fost inițiat țesutul covorașelor și a altor lucrări cu implicarea meșterițelor din s. Rogojeni care pe parcursul a două zile  au instruit 8 doamne din sat despre secretele acestei meserii. Se aduc sincere mulțumiri dnei Iațco Nina, voluntară din sat care deja a și finalizat primul covoraș, care  sperăm că va fi  urmat de alte lucrări frumoase. Să-i urăm într-un ceas bun.

Secția Cultură, Tineret și Sport în colaborare

cu Primăria satului Cobîlea