În vizită la instituțiile medicale și sociale

27 octombrie 2020

În ziua de luni 26 octombrie 2020, nu a avut loc obișnuita ședință de planificare, în schimb, președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru, a fost personal în vizită la unele  servicii și instituții.

Prima destinație a fost Direcția Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului Șoldănești. La o ședință, la care pe lîngă șeful Direcției – Rusu Vladimir au participat și angajații subdiviziunii, președintele raionului s-a interesat cum decurge încălzirea instituției și dacă angajații respectă sistemul de rotație a cadrelor, (unde este posibil) ca măsură de respectare în condițiile pandemiei.Pe lîngă alte subiecte legate de activitatea Direcției, el a rugat și a venit cu recomandarea ca angajații din sistemul asistenței sociale ai raionului care fiind ajunși la onorabila vîrstă   de pensionare, să cedeze frumos în fața tinerilor specialiști în cazul în care se atestă prezența ultimilor în vreo localitate . Dat fiindcă la ședință era prezentă și șefa Azilului de bătrâni –Catrinici Felicia, președintele s-a interesat  dacă la moment, s-a rezolvat problema cu încălzirea acolo, adăugând că vârstnicii trebuie să se afle într-un mediu favorabil, deoarece sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire.  Apoi, a fost expusă problema  acelor persoane din azil care necesită îngrijiri speciale,( cu dizabilități mentale), astfel încît ei urmează a  fi plasați în instituții specializate cu personal special, pentru care trebuie de găsit o soluție  fără întîrziere. Nicolae Mîndru a  întrebat dacă este posibil de integrat vreo persoană în familie. În acest context, a dat drept exemplu persoana din satul Cobîlea care a împlinit 100 de ani, care se bucură de o îngrijire deosebită din partea copiilor săi. “Măcar să încercăm, chiar toți au fost abandonați? Oare la nici unul din copii nu le pasă de părinții lor?” Răspunsul doamnei Catrinici a fost unul negativ.

 Apoi, pentru merite deosebit și în semn de apreciere pentru munca conștiincioasă în domeniul activității sociale, președintele a avut deosebita plăcere de a oferi Diploma de onoare a Președintelui Republicii Moldova următorilor angajați ai Direcției: Nina Galbur –șef Serviciu Asistență Personală; Marcel Musteață – specialist principal resurse umane și Tatiana Rusu – șef Serviciu Îngrijire la Domiciliu.

După ce le-a urat o săptămână reuștiă, el a plecat la Centrul de sănătate Șoldănești, unde a fost informat de către dnul Constantin Balanici că majoritatea  medicilor de familie continuă să activeze în regim normal, 4  asistente medicale se află în carantină după ce o fost testate pozitiv,  iar altele  2-ă se află în concediu. De aceea, s-a constatat că la moment fluxul de pacienți nu este mare. Apoi,împreună au fost în vizită la medicii de familie pentru a examina condițiile de muncă în care activează, interesându-se despre dotarea, regimul de muncă dar și dacă are lor încălzirea spațiilor de muncă, menționînd că sănătatea medicilor este prioritară, deoarece de strea primilor depinde în mare parte și sănătatea pacienților.

Ultima destinație, a fost Secția administrativ-militară, unde șefa Secției, Maria Timofti a anunțat că sarcina de încorporare a fost îndeplinită în proporție de 100 % iar acum are loc planificarea și pregătirea pentru a 2-a etapă.Tot în aceeași zi a fost efectuată o vizită și la Centrul Stomatologic Șoldănești.