În raionul Șoldănești urmează a fi construite 4 puncte de lansare a rachetelor antigrindină

25 noiembrie 2020

Marți, 23 noiembrie curent, conducerea raionului a avut o întîlnire  cu reprezentanții Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice: șeful Serviciului – Garaba Ion,  șeful Unității Speciale Florești- comandantul Solonari Ilie , comandantul Unității Speciale Sîngerei –Rudeanu Ion și alți angajați, la care s-a discutat despre efectivitatea rachetelor antigrindină în combaterea acestui fenomen meteorologic cu pagube considerabile aduse terenurilor agricole. În acest sens, s-a motivat instalarea a câte un  punct rachetar în localitățile Sămășcani,Cobîlea, Mihuleni și Vadul-Rașcov, aducându-se drept exemplu eficiența celei instalate în localitatea Pohoarna a cărui arie de protecție se extinde și asupra localităților Rogojeni și Cotiujenii Mari, сît și unele studii de caz unde rachetele antigrindină s-au dovedit a fi efective. La ședință au participat și primarii celor 4 localități menționate mai sus.

Conform proiectului și studiului de fezabilitate elaborat în acest sens, se urmărește protecția terenurilor de pe întreg raionul Șoldănești cu o suprafață totală de aproximativ 55 mii de hectare. Acesta prevede ca pentru amplasarea în teren a tehnicii antigrindină, autoritățile locale trebui să ofere pentru construcția fiecărui punct rachetar un teren cu o suprafață de minim 30 ari de pămînt. După analiza sumară  a fazelor de extindere a rețelei antigrindină a urmat partea practică, la care  primarii localităților indicate au plecat cu specialiștii în teritoriu pentru a fixa  și determina cu exactitate locul unde va fi instalat un asemenea punct  (în fiecare localitate în parte). Conform estimărilor reprezentanților Serviciului finalizarea lucrărilor este planificată  pînă la începutul lunii aprilie a anului 2021. Punctele vor fi dotate cu lansatoare antigrindină, rachete, depozite rachetare, mijloace de comunicaţii, spaţii locative. Numărul colaboratorilor la fiecare punct rachetar va fi de 4 persoane.

Din  anul 2000 pănă în prezent pe întreg teritoriul țării există aproximativ 1 milion 665 mii hectare  protejate de sistemele antigrindină, suprafețele protejate se află în continuă extindere.