În memoria eroilor căzuți în războiul din Afganistan

15 februarie 2022

În acest an  la 15 februarie 2022, se împlinesc 33 de ani de la încheierea conflictului militar din Afganistan, o zi de comemorare a tragicului eveniment care a lăsat o amprentă și în istoria statului nostru. În acțiunile de luptă au participat peste 12 mii de cetățeni din Republica Moldova, iar peste 300 și-au pierdut viața. „Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan” a fost instituită  la 15 februarie prin Hotărârea Parlamentului nr.16 din 11.02.2011. De asemenea, Guvernul a aprobat, la 19 aprilie 2016, Planul de acțiuni „Memorie! Onoare! Respect!” care prevede desfășurarea anuală, la 15 februarie, a unui set de activități pentru înveșnicirea memoriei celor căzuți în luptă și recunoștință pentru sacrificiul veteranilor războiului din Afganistan.

În acest sens Consiliul Raional Șoldănești a organizat un miting de comemorare a victimelor războiului din Afganistan la care au fost prezenți   angajații Consiliului raional împreună cu președintele raionului dl. Mîndru Nicolae, vicepreședintele – Vasile Macovei, președintele Asociaţiei vreteranilor din Afganistan dl Andrei Bulat, serviciile desconcentrate, veterani de război și rude ale celor căzuţi pe câmpurile de luptă.

„Cu fiecare aniversare, acest eveniment devine tot mai îndepărtat în ani, dar ecoul lui rămâne viu în sufletele noastre. Războiul din Afganistan a lăsat o rană deschisă în sufletele celor care au trăit acele clipe de groază prin propriul destin de aceea, este important să cinstim cu respect memoria celor care și-au pierdut viața în munții Afgani, să ținem aprinsă lumina recunoștinței pentru bravii eroi care și-au făcut datoria în acea vreme de cumpănă și să transmitem generațiilor ce vin că – Lecția oricărui război este să prețuim pacea”, a menționat Nicolae Mîndru.

Președintele Asociaţiei vreteranilor din Afganistan dl Andrei Bulat a menționat că  „A sluji Patriei. Patriotism. Datorie. Jertfire de sine. Pentru veteranii războiului din Afganistan nu-s doar cuvinte frumoase, termeni din manuale, sunt lucruri sfinte, pentru care își dădeau viața. Se spune că timpul tămăduie rănile, te face să uiți. NU, memoria veteranilor va păstra amintirea acelor zile și camarazii căzuți, recunoștință și mulțumire eroilor”.

Pentru a aduce un omagiu celor căzuţi pe câmpul de luptă conducerea raionului, veterani şi rude ale participanţilor la război şi reprezentanţi ai societăţii civile, au ținut un moment de reculegere în memoria celor decedați  și au depus flori la Monumentul ostașilor căzuți în luptele din Afganistan situat pe strada Victoriei, or. Șoldănești.