Grădinița-creșă ”Albinuța” din satul Răspopeni a fost renovată prin contribuția comună a autorității publice locale și a Guvernului României

17 august 2021

foto: deschide.md

În ziua de joi, 17 august curent  în satul Răspopeni a avut loc ceremonia de redeschidere a grădiniței-creșă ”Albinuța” care a fost renovată prin contribuția, suportul financiar și tehnic al Guvernului României. La eveniment au fost prezenți Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova – Dan Ioniță, primarul satului Răspopeni –Nicolae Gonța,  directorea grădiniței – Ecaterina Bulmaga, șefa Direcției Învățământ – Violeta Popa, angajați ai instituției și părinți.

Potrivit sursei Jurnalist.md la instituția preșcolară au fost create condiții mai bune de educație timpurie a două grupe de copii frecventate de circa 60 copii și 20 de cadre didactice și personal auxiliar din grădiniță. Au fost efectuate o serie de renovări: s-a construit un acoperiș șarpant, s-au executat lucrări de termoizolare a faţadei, s-a placat soclulul, pereul, s-au schimbat ferestrele, s-au construit rețele interioare și exterioare de apeduct și canalizare, rețele de echipament electric, etc. De asemenea, în cadrul proiectului a fost construită o anexă la clădirea existentă a grădiniței, în care au fost amenajate două blocuri sanitare. Până la implementarea proiectului, copiii mergeau la veceul din curtea grădiniței.

De menționat că, până în prezent, peste 1100 de grădinițe au fost renovate cu suportul Guvernului României care a alocat în acest sens circa 30 de milioane de euro. Pentru implementarea proiectului, România a oferit jumătate de milion de lei, iar administrația publică locală a venit cu o contribuție de 500 de mii de lei.