Gata cu mersul pe jos la școală 

1 septembrie 2017

Direcţia Învăţământ Șoldănești şi-a completat parcul auto cu încă două autobuze şcolare, fiecare a câte 16 locuri. Ele vor fi utilizate pentru a transporta cei 80 de copii din satele Fuzăuca la şcoala de circumscripţie din Sămășcani şi 90 de elevi, care au de parcurs o distanță de 5 km (într-o singură direcție) pentru a ajunge la instituția publică gimnaziul ”S.S. Cibotaru” din satul Cobâlea. „Această achiziţie va favoriza procesul de transportare a elevilor, autobuzele având un grad mai mare de securitate a deplasării copiilor spre instituțiile de învățământ. Totodată, cheltuielile vor fi mai mici decât până acum, când trebuiau să fie achiziţionate serviciile de transport”, susține şeful Direcţiei Învăţământ, Nicoale Mândru.
În total, la ora actuală, în raionul Șoldănești sunt transportaţi spre şcolile de circumscripţie aprximativ 600 de elevi. Direcţia Învăţământ are nouă autobuze şcolare proprii. Nicoale Mândru spune că ar mai fi nevoie de cel puțin încă două autobuze pentru buna funcţionare a sistemului de transportare a elevilor la şcolile de circumscripţie.
Direcția Învățământ a beneficiat de o donație similară din partea Guvernului României în anul 2014, primind atunci 2 mijloace de transportare a elevilor.
În acest an, 34 de raioane din Republica Moldova au primit cheile de la 96 de microbuze donate de Guvernul României. Donaţia a fost făcută ca urmare a Memorandumului semnat la 22 martie între guvernele celor două ţări privind acordarea de asistenţă în domeniul educaţiei, respectiv continuarea programului de donaţie de microbuze şcolare în scopul soluţionării situaţiilor celor mai dificile şi urgente din mediul rural al Republicii Moldova.

Diana UNGUR