Filarmonica Naţională a lucrat pentru Nicușor Untilă din Șoldănești

1 martie 2018

Da, și nu numai această instituție, ci și un șir dintre cei mai vestiți artiști din Republica Moldova: Erika, Laurențiu Popescu, Valentina Volontir (de baștină din Șoldănești), Adrian Ursu, Nicoleta Andrei-Ojog (de baștină din Șoldănești), Luciana Spânu, Carolina Țepeș și Costi Burlacu, Doinița Gherman, Ion Suruceanu, Martin și Ion Rață (adică formația Catharsis), Maria Iliuț cu formația „Crenguța de iederă”, ansamblul de dans „Busuioc”, condus de maestrul în arte Mihai Chiriac, care a muncit cândva în calitate de coregraf la casa de cultură din Șoldănești.

            Ce a fost asta și de unde a pornit? Încă când era mic copil am observat că Nicușor Untilă din Șoldănești are un har deosebit și va deveni un cântăreț talentat. Am început să-l susțin intens prin articolele mele din ziar, așa cum am făcut-o cu Claudia Tuculă (pare-se, cântă la Opera din București), cu Nicoleta Ojog (acum Nicoleta Andrei) și cu alții. A obținut succese remarcabile băiatul, numai că sănătatea i-a făcut mari probleme totdeauna, iar în vremea de la urmă îl dă cu totul rău de sminteală. Iată ce scrie Prime TV despre dânsul: „A primit un diagnostic crunt acum câteva luni, iar singura lui şansă la viaţă este o intervenție chirurgicală urgentă. Nicuşor Untilă, micul interpret cu deficienţe de vedere, care în 2013 a impresionat o ţară întreagă cu vocea sa la concursul „Moldova are Talent”, suferă de insuficienţă renală în stadiul 4. Boala a progresat rapid, iar acum Nicuşor are urgent nevoie de transplant de rinichi. Intervenţia chirurgicală, care poate fi efectuată la un spital din Turcia, costă 27 de mii de euro, bani pe care familia Untilă nu-i are.

Nicuşor Untilă îşi începe fiecare dimineaţă fredonând cântecul lui preferat, cel care i-a adus faima în anul 2013 la concursul „Moldova are Talent”. După succesul răsunător pe care l-a avut atunci, viaţa băieţelului s-a schimbat radical.

Necazul s-a abătut asupra familiei Untilă în 2016. Într-o dimineaţă, Nicuşor le-a spus părinţilor că are dureri insuportabile la un picior. Medicii din Moldova au refuzat să-l opereze, nefiind siguri că băiatul va rezista intervenţiei. Pentru a-și salva membrul de la amputare, Nicuşor a mers împreună cu părinţii la o clinică din Turcia, unde a fost operat. Intervenţia a costat 200 de mii de lei, bani pe care familia i-a împrumutat. „Noi ne-am dus la consultaţii, dar era atât de grav, că nu ne-am putut întoarce în ţară, i-au făcut de urgenţă. Am luat de la Floreşti 100 de mii credit. Pe urmă am luat alt credit, 72 de mii, care l-am plătit doar câteva luni şi mai am încă aproape doi ani de plătit”, a zis mama lui Nicuşor, Elena Untilă.

Plini de datorii, dar convinşi că de acum încolo viaţa lui Nicuşor va fi în afara pericolului, soţii Untilă au primit o nouă lovitură. „Chiar dacă este greu să se orienteze sub picioare, da el vede, el a putut să-şi facă studiile, şi acum iată ne-a lovit altă chestie”, a spus mama lui Nicuşor.

Toate visele familiei s-au spulberat în primăvara anului trecut, când Nicuşor a început brusc să slăbească. La sfârşitul lunii mai, după mai multe investigaţii medicale, doctorii i-au depistat o infecție foarte gravă la rinichi. „Fiecare zi este importantă. Starea de sănătate a copilului se înrăutăţeşte pe zi ce trece”, a afirmat medicul Institutului Mamei şi Copilului, Natalia Eleconva. Nicuşor însă este convins că totul va fi bine şi că în curând se va însănătoşi. „Îmi place să sper, şi să cred în Dumnezeu. Sunt sigur că mă va ajuta şi va fi totul aşa cum îmi doresc”, a spus el.

Pentru a se însănătoşi băiatul are nevoie de transplant de rinichi, care îi va fi oferit de către mama sa. „În orişice moment. Eu şi când am ştiut că nu o să vadă, dacă era posibil din partea medicinii, îi dădeam şi un ochi atunci”, a zis mama băiatului. Intervenţia chirurgicală, însă, poate fi efectuată doar la mii de kilometri distanţă, în Turcia, şi costă 27 de mii de euro, bani pe care nu-i au. Pentru a colecta cel puţin o parte din suma necesară, mai mulţi interpreţi autohtoni s-au mobilizat şi vor organiza un concert de caritate în data de 27 februarie la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău…

„Asta ne este ideea, să solidarizăm mai multă lume şi să vină la spectacol cu gândul că vin şi vizionează un spectacol şi totodată fac un act bun de caritate”, a spus organizatorul concertului de caritate, Oleg Volontir…Amintesc că Prim TV a fost unul din partenerii media a actului de caritate…

De unde a pornit ideea de a-l ajuta pe Nicușor (Nicolae)? Am găsit nu demult pe rețelele de socializare o solicitare de ajutor pentru dânsul. Era scrisă de o mătușă de a lui. Am publicat-o în săptămânalul nostru. Apoi am postat-o și eu pe pagina mea de Facebook. A văzut-o Oleg Volontir, Director artistic la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (de baștină e de la Glinjeni, raionul nostru, a lucrat cândva director al casei de cultură din Șoldănești). El m-a sunat și m-a întrebat dacă e ceva grav. I-am zis că băiatul vede doar 5%, are probleme grave cu mâinile și picioarele, iar acum și rinichii îl dau de sminteală. Trebuie ajutat! „O să mă gândesc eu ceva” mi-a răspuns. Și iată că nu numai s-a gândit, dar a și organizat acest concert. Bravo lui…

Conducerea raionului Șoldănești a organizat deplasarea a 45 de persoane din raion la acel concert. El a fost moderat de frumoasa interpretă Doinița Gherman. Printre vestiții interpreți a cântat de mai multe ori și Nicușor, deși se vedea că durerile aproape îl doboară. Dat fiind că nu vede și se mișcă foarte anevoios, era condus de cineva în scenă, dar când lua microfonul parcă se lumina la față și cânta. Poate așa își potolea durerile insuportabile, poate bucuria că a văzut aproape o mie de spectatori la spectacolul al cărui prototip este el, poate pentru mama lui iubită, căreia nu i se mai usucă lacrimile din cauza durerii lui și care vrea mai repede să-i doneze un rinichi pentru a-l vedea din nou vesel și ne-chinuit de dureri…

Nicușor a devenit bărbat. Tembrul vocii lui s-a schimbat considerabil. Am înțeles asta când îi cânta mamei, îmbrățițând-o ca un prunc pe scenă, când îl imita pe Ion Suruceanu cu un cântec de-al Maestrului. Ion Suruceanu a ieșit atunci și a cântat alături de băiat. În sală zeci de ochi lăcrimau. O bună parte din acele perechi de ochi erau chiar de bărbați. Multă lume, dar foarte multă, se ridica și, apropiindu-se de scenă, punea bani în bolul mare, special pregătit pentru asta – ei urmau să-i fie înmânați ulterior mamei lui Nicușor.

La un moment moderatoarea a invitat în scenă reprezentantul Consiliului raional Șoldănești. S-a dus șeful Direcției Învățământ, Nicolae Mîndru. A avut un discurs foarte emoționant. El a rugat asistența să se ridice în picioare și să se închine în fața mamei lui Nicușor, care n-a disperat de la începuturi, când a văzut că acest copil al ei (din cei trei fii care îi au cu soțul) se confruntă cu grave probleme de sănătate. A luptat. A învins de multe ori, dar altceva apărea și ea din nou lupta. Acum, în afară de faptul că-i gata să doneze un rinichi fiului, are nevoie și de ajutorul oamenilor cu credință în Dumnezeu, pentru că obstacolul e enorm de mare…

Mă gândesc și sper că împreună vom trece peste acest spectacol. S-o facem pentru Nicușor…. Da, Nicolae Mândru i-a înmânat Elenei Untilă un plic mare cu bani adunați de angajații Consiliului raional și de cei de la Direcția Învățământ.

Din partea administrației orașului Șoldănești a vorbit primarul Ion Cuculescu. Vorbele lui erau liniștite, dar vocea îi tremura. El a spus că va organiza niște colectări de fonduri pentru talentatul băiat. Personal a scos bani din buzunar și a anunțat că s-a sfătuit cu familia și împreună au decis să doneze în acest scop salariul său de primar al orașului pentru o lună.

Și toți banii de la biletele la concert tot pentru Nicușor erau destinați. Interpreții au cântat gratis, Filarmonica n-a luat bani pentru arenda încăperii. Multă lume, foarte multă, s-a pătruns de sentimentul că trebuie să ne implicăm cu toții pentru a salva un mare talent, pentru a-i da șanse să se dezvolte mai departe, întru binele și pentru sufletul spectatorilor…

Ne-am întors aproape de miezul nopții acasă. Gândul ne tot fugea la spectacolul pentru Nicușor, activitate dulce-amăruie, care ne-a mobilizat să ne încadrăm cu toții pentru a-l salva pe tânărul artist. Cineva a spus: „Trebuie să facem bine de dragul binelui, nu de frica răului”. Oare nu-i așa? Sau nu e corect ce a spus Maica Tereza: „Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care laudă”.

Mai anunț că înainte de concert, i-am spus printre altele consilierului raional, ex-deputatului în Parlament, Djumberi Todua, despre problemele lui Nicușor și el a promis că îndată cum află la care cont al mamei băiatului poate să transfere banii va dona câteva mii de lei de la întreprinderea pe care o gestionează…  

Cei care vor să-l ajute pe Nicuşor Untilă o pot contacta pe mama acestuia la numărul de telefon 068681846. Împreună îi putem oferi minorului o şansă la viaţă!

Sergiu CUMATRENCO