Festivalul raional al cântecului pascal ”Cu gândul la tine, Doamne” la cea de-a VIII-a ediție

27 aprilie 2022

 În Săptămâna Luminată, a treia zi de Sfintele Paști, la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Cușelăuca s-a desfășurat ediția a VIII-a a Festivalul-concurs raional al cîntecului pascal ”Cu gândul la Tine, Doamne”. Festivalul  a fost  organizat de Consiliul raional Șoldănești, în parteneriat cu comunitatea mănăstirii Cușelăuca și a avut ca scop renaşterea tradiţiilor şi obiceiurile de Paşti, promovarea valorilor creştin-ortodoxe prin cântare duhovnicească, precum şi îmbogâţirea repertoriilor cu creaţii noi.

Deși în ultimii 2 ani, desfășurarea acestui eveniment cu prezență fizică a fost imposibilă din cauza restricțiilor pandemice, totuși participanții fideli ai festivalului au avut posibilitatea să încânte publicul prin evocarea frumoasei tradiții de a intona cântece înălțătoare cu tematică pascală în format on-line.

La ediția din anul acesta au participat 24 formații  artistice de amatori  (maturi și copii), care activează pe lângă instituțiile de cultură din raion.

Pînă la destinație (curtea mănăstirii), colectivele au mers într-o atmosferă de bucurie și comuniune sufletească în coloană organizată.

Sărbătoarea a debutat cu  interpretarea în comun, de către toți cei prezenți, a troparului ”Hristos a înviat”.

Cu alese cuvinte de  salut și binecuvântare către cei prezenți au venit organizatorii evenimentului: președintele raionului – Nicolae Mîndru, maica egumenă -Vera Spinei și protopopul mitrofor de Șoldănești -Vasile Rotari.

   În elocuțiunea sa, președintele raionului Șoldănești -Nicolae Mîndru  s-a adresat către asistență cu următoarele cuvinte: ”Sunt demni de laudă toți cei care țin la tradițiile creștine și contribuie la perpetuarea  acestora prin participare activă la evenimentul de astăzi. Vreau să felicit pe toți participanții la festival  și să-mi exprim admirația față de talentul și dedicația lor pe care le folosesc întru  slăvirea celor înalte. Am speranța că  prin aportul lor se va asigura continuitatea acestui festival  care merită a fi păstrat mai departe pentru generațiile viitoare.Cuvinte de aleasă recunoștință și respect vreau să adresez Maicii Starețe Vera, cu ai cărei binecuvântare și ajutor am reușit să adunăm atâta lume de bună credință la organizarea unei adevărate sărbători a sufletului”.

  Unul câte unul, colectivele sosite la Festival au adus în scenă cele mai selecte cântece și colinde pascale. În cadrul programului artistic al festivalului au evoluat formații corale bisericești și ansambluri etnofolclorice din localitățile raionului Șoldănesti, care au interpretat un repertoriu de muzică sacră și cântece populare pascale, iar meșterii populari au etalat cu dragoste expoziții originale aranjate sub cerul liber, care au putut fi admirate de  oaspeții festivalului.   

   La final, pentru promovarea valorilor spiritual-culturale, cu suportul Consiliului raional Șoldănești, colectivele artistice au primit câte o diplomă de gratitudine, precum și mențiuni bănești. La fel, participanții au primit daruri din partea maicii egumene.

   Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești  adresează cele mai cordiale și alese cuvinte de recunoştinţă tuturor participanților care au depus osteneală și au contribuit la buna organizare a festivalului,  și nu în ultimul rând în adresa gazdei, a preacuvioasei starețe a mănăstirii, maica egumenă Vera.

  Organizatorii aduc mesaje de mulțumire tuturor primarilor care au contribuit la buna organizare a deplasării colectivelor la festival, în special celora care au fost în acea zi alături de ele, și anume: primarul de Rogojeni – Alexei Burlacu, primarul de Sămășcani -Nasu Constantin, primarul de Parcani- Valeriu Lopaci și primarul de Glinjeni – Vasile Bîrcă. 

  Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești