Festivalul-concurs pascal “Cu gândul la Tine, Doamne” la o nouă ediție
19 mai 2021

Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului raional Șoldănești a organizat în perioada aprilie-mai 2021 Festivalul-concurs raional pascal cu genericul ”Cu gândul la Tine, Doamne”. Festivalul a avut ca scop renaşterea tradiţiilor şi obiceiurile de Paşti, promovarea valorilor creştin-ortodoxe prin cântare duhovnicească, precum şi îmbogăţirea repertoriilor cu creaţii noi.
Pentru a asigura respectarea strictă a măsurilor de control și combatere a infecției COVID–19, ediția a VII-a a Festivalului, care tradițional se organiza pe teritoriul Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cușelăuca, anul acesta s-a organizat în varianta on-line.
La Festival au participat 27 formații artistice de amatori (maturi și copii), care activează pe lângă instituțiile de cultură din raion. Conform regulamentului concurenții au inclus în repertoriu cântece pascale ce evocă cele mai zguduitoare momente din viața Mântuitorului cum sânt: trădarea, judecata, suferința, minunile, învierea, înălțarea la cer. S-a solicitat înterpretarea cântecului pascal a cappella. Astfel compozițiile prezentate au fost însoțite de acompaniamente instrumentale ( de nai, fluier, vioară). Nu s-a acceptat folosirea instrumentelor electronice sau acompaniamentului imprimat.
Deosebită de celelalte ediții a fost condiția obligatorie prin care, formațiile urmau să includă în program elemente tradiționale și obiceiuri de Paști, jocuri distractive pentru copii și maturi, precum și expoziții tematice care să reflecte tradițiile și valorile naționale specifice sărbătorilor Pascale. Ofertele de participare și filmulețele cu programele selectate pentru concurs s-au acceptat până la data de 07 mai 2021.
Juriul în următoarea componență: șef Secție Cultură, Tineret și Sport – Alic Rudei ; deputat în Parlamentul Republicii Moldova -Svetlana Rotundu; specialist Secție Cultură, Tineret și Sport – Valentina Rotaru; Protopop de Șoldănești – Vasile Rotari; director Școala de Arte Plastice Șoldănești – Iurie Durnea; director Școala de Muzică Șoldănești – Sorina Ciobanu și profesor muzicolog Școala de Muzică Șoldănești – Elena Tuchilă s-a întrunit în ședință la data de 12 mai 2021.

În rezultatul vizualizării filmulețelor și în urma dezbaterilor, membrii juriului au decis repartizarea premiilor în felul următor:
De Premiul Mare s-a învrednicit Formația folclorică ”Ciuleandra” din s. Cotiujenii Mari, conducător Bureti Nadejda;
Premiul I l-au împărțit Ansamblul folcloric ”Datina” din s. Olișcani, conducător Muntean Dina și Ansamblul folcloric ”Cușmirceanca” din s. Cușmirca, conducător Postică Petru.

Premiul II: Ansamblul folcloric ”Lozioara” or. Șoldănești, conducător Știrbu Ana; Ansamblul folcloric ”Bondița” din s. Șestaci, conducător Oprea-Macovei Ludmila; Ansamblul folcloric ”Izvoraș” din s. Sămășcani, conducător Colin Maria și Ansamblul de fluierași ”Crăițele” din s. Cobîlea, conducător Julavschi Aurel;
Premiul III Ansamblul folcloric Doina” din s. Chipeșca, conducător Muștuc Nadejda; Ansamblul vocal ”Rapsozii” din s. Glinjeni, conducător Volontir Boris; Ansamblul folcloric ”Nistrencele” din s. Poiana, conducător Panteleev Veronica și Ansamblul folcloric ”Struguraș” din s. Șipca, conducător Gîrlea Parascovia
Premiul mare la compartimentul Expoziție i-a revenit Ansamblului folcloric ”Sălcioara” din s. Salcia, conducător Buruian Galina
De Premiul I s-a învrednicit Ansamblul folcloric ”Doinița” din s. Alcedar, conducător Ursu Liuba.
Premiul II a fost împărțit între Ansamblurile folclorice ”Vecinele” din s. Dobrușa, conducător Pînzaru Georgeta și ”Socoleanca” din s. Socola, conducător Șmigun Zinaida
Premiul III l-au obținut localitatea Rogojeni din care fac parte Ansamblul folcloric ”Cumătrițele” conducător Mandraburca Maia și meșterul populșar Groza Mariana.
Consiliul raional a avut grijă ca cei premiați să primească la final câte o diplomă și desigur mențiunile bănești. Organizatorii aduc mulțumiri tuturor participanților care au depus osteneală și au contribuit la buna organizare a festivalului. Acestea fiind relatate, nu ne rămâne decât să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să oprească această boală milipsitoare, să dăruiască însănătoșire celor bolnavi și să ne binecuvânteze ca să putem realiza și alte ediții a Festivalului ”Cu gândul la Tine, Doamne”.
Valentina Rotaru, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești
Tweet