Festivalul-Concurs “În scenă doar bărbaţii”-Ediţia 2019

6 martie 2019

 

Pe data de 3 martie 2019 în incinta Căminului cultural „G.Coșbuc” din orașul Șoldănești s-a desfășurat Festivalul-concurs raional al colectivelor de bărbați, cu genericul „În scenă-doar bărbații”, în decada „Mărțișorului”. Festivalul-concurs a fost organizat de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului raional Șoldănești în scopul promovării creației interpretate de colectivele de bărbați.

Festivalul-Concurs al colectivelor de bărbați “În scenă-doar bărbații” a devenit deja o tradiție. Această sărbătoare a adunat 20 de colective de artiști amatori din 16 localităţi ale  raionului. Muzica populară și ușoară au stat la baza concursului, dar nu a lipsit nici dansul popular. Colectivele artistice, conform regulamentului, au fost apreciate de un juriu compus din: -preşedintele juriului, dna Rotundu Svetlana, Președintele raionului Șoldănești, -Valentina Rotaru, şef interimar Secţia Cultură, Tineret şi Sport, -Sorina Ciobanu, director , -Elena Tuchilă, muzicolog -Sorina Cernei, profesor de vioară la Şcoala de Muzică din or.Şoldăneşti.

Evenimentul a fost deschis cu evoluarea  Orchestrei de muzică populară „Trandafirii” de la Căminul Cultural ,,G.Coşbuc” din or.Şoldăneşti, dirijor Ion Lupu. Datorită măiestriei interpretative demonstrate în scenă, orchestra a obţinut premiul mare. La fel de premiul întîi, compartimentul ,,interpretare instrumentală” s-au învrednicit bărbaţii din fanfara Dumbrava a Consiliului raional Şoldăneşti. Pe Locul I s-au plasat: -ansamblul folcloric „Lozioara” de la Căminul de Cultură „G.Coşbuc” din or.Şoldăneşti, la compartimentul ,,ansambluri folclorice de bărbaţi”, -ansamblul de fluierari „Fluieraşii” din s. Pohoarna, ,,compartimentul interpretare instrumentală”, -ansamblul de dans popular „Moştenitorii” de la Căminul de Cultură „G.Coşbuc” din oraşulŞoldăneşti,compartimentul ,,dans popular”.

Finalul programului artistic a fost marcat de interpretarea acordioniştilor din satul Şipca: Rotari Daniel şi Ceburciu Sebastian, care au adus în dar tuturor femeilor un buchet de melodii minunate.

Au urmat tradiţionalele urări de bine pentru toate femeile din sală. Această sărbătoarea a muzicii şi a dansului, a frumosului şi a dragostei a trezit emoţii sublime în inimile tuturor spectatorilor. Diplomele şi premiile băneşti din parte Consiliului raional au fost înmânate de către dna preşedinte al raionului Şoldăneşti, Svetlana Rotundu. Au fost aduse mulţumiri participanţilor, primarilor satelor şi comunelor şi celor care au muncit cu mult zel la organizarea   acestei sărbători frumoase: dnei Valentina Rotaru, şef interimar al Secţiei Cultură,Tineret şi Sport, Alic Rudei ,directorul casei de Cultură,,G.Coşbuc”.

 

„…….Nu uita, iarna există pentru a putea să ne bucurăm din plin de primăvară. Lasă zăpada vieţii să se topească şi bucurăte de prospeţimea ghioceilor înfloriţi! Un martie însorit şi o primăvară plină de bucurii!!!! ” a urat moderatorul Sergiu Socolean din scenă.

Cazacu Rodica, Specialist în cadrul Secţiei Cultură, Tineret şi Sport