Ediția a XV-a a Festivalului ”La umbra stejarului” a adunat la Cobîlea mulți admiratori ai muzicii și dansurilor populare

5 iulie 2022

Din anul 1988 până în prezent, o dată la 2 ani, în luna iulie, atunci când o țară întreagă comemorează trecerea în neființă a Marelui Domnitor al  Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, stejarul lui Ștefan își desface falnic ramurile pentru a umbri spectatorii și admiratorii de muzică și dans popular.

În ziua de Duminică, 3 iulie 2022, în satul Cobîlea   s-a desfășurat cea de-a 15-a ediție a Festivalului republican de dans și cîntec popular „La umbra stejarului”. Evenimentul a făcut parte din acțiunile consacrate anului lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei și a avut drept obiectiv cultivarea spiritului patriotic, a identității naționale și tradiției creștine. Ediția din acest an  a fost rezultatul conlucrării strânse dintre Consiliul raional Șoldănești, Secția Cultură,Tineret și Sport-Șoldănești,  Primăria satului Cobîlea  și Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova.

Festivalul a debutat cu o horă mare urmată de o parada portului popular la care, participanți veniți din mai multe colțuri ale țării,  în straie naționale de sărbătoare au pornit în drum spre stejarul secular cu mare alai de sărbătoare.

În fruntea coloanei a fost purtat cu mândrie steagul de luptă a lui Ștefan cel Mare, copie ce aparține bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din satul Sămășcani. Purtărorii flamurei au fost urmați de conducerea raionului și organizatorii evenimentului. Șirul a fost format din  ansamblurile folclorice de muzică și dans venite din raioanele Soroca, Rezina, Orhei, Șoldănești, municipiile Chișinău (Cricova), Hîncești și Bălți.

Participanții și-au îndreptat pașii către legendarul stejar secular, pentru a urmări manifestarea de comemorare și evocare a faptelor marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Acolo, cu mesaje de elogiu și cinste în memoria vieții și izbânzilor domnitorului ca un exemplu al iubirii de țară și de glie strămoșească a venit cu un discurs  gazda evenimentului, primarul satului – Angela Ababei.

Actorii Teatrului Național  „Vasile Alecasandri” din or. Bălți au prezentat pentru audiență un monolog dedicat memoriei marelui Domnitor Ștefan cel Mare. În continuare, un sobor de preoți condus  de protopopul  de Șoldănești – Vasile Rotari susținut de corul bisericesc din localitate au oficiat un Te Deum, urmat de o slujbă de pomenire, finalizată cu intonarea de către toți cei prezenți a imnului ”La moartea lui Ștefan Vodă”.  Un omagiu adus emblematicului voievod a venit și din partea ansamblului de fluierași-fetițe ”Crăițele” de la Centrul Comunitar din s. Cobîlea. Apoi, oaspeții evenimentului au depus cu pietate flori la bustul domnitorului.

 Teatrul de vară ”Stejărel” din preajmă a fost plin de multă lume bună, unde muzica și atmosfera de sărbătoare a adunat sute de spectatori din localitățile raionului, dar și al țării.

Startul oficial al sărbătorii a fost dat de arborarea drapelului festivalului și intonarea imnului ”Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, această onoare revenind primarului localității –Angela Ababei.

Spre deliciul publicului, pe tot perimetrul sălii improvizate, cu multă inspirație și fantezie,  meșterii populari și-au aranjat expozițiile , ca formă a descoperirii, formării și promovării valorilor autentice în domeniul meșteșugurilor artistice.  Expozițiile au cuprins o gamă largă de obiecte lucrate manual, inclusiv icoane croșetate,  costume poulare, obiecte împletite din fire vegetale, sculpturi din lemn aduse din localitățile Revaca, mun. Chișinău, or. Șoldănești, satele Cușmirca, Șestaci și Pohoarna.

Cu discursuri de salut și urări speciale au  urcat în scenă președintele raionlui Șoldănești – Nicolae Mîndru, directorul artistic al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din RM –Oleg Volontir , care este și sponsorul ediției din acest an împreună cu AO ”Asociația de băștinași ” din  s. Cobîlea. Din partea gazdei cu un mesaj a venit primarul satului Cobîlea –Angela Ababei. Ea a adresat mesaje de recunoștință băștinașilor din satul Cobîlea care își aduc aportul  și susțin activitățile din localitate dar și partenerilor de dezvoltare comunitară prin intermediul cărora s-au efectuat reparații capitale la Casa rurală ”Popasul lui Ștefan” și muzeul din sat.

Ediția curentă a bucurat cu prezența unei delegații oficiale din partea Euroregiunii ”Nistru” în frunte cu președintele – Serghei Tatuseac, venit din  regiunea Vinița, Ucraina, cu care raionul Șoldănești a semnat un acord de cooperare în domeniul comercial-economic și cultural. Dl Tatuseac a mulțumit cordial pentru onoarea de a fi invitat la acest eveniment inedit și a transmis un mesaj de felicitare, venind cu gânduri luminoase, îndemnuri la pace și fraternitate între popoare.

Apoi, a început concertul propriu-zis cu evoluarea inedită a orchestrelor de muzică populară, ansamblurilor de dans popular care au venit să promoveze cele mai alese cântece și dansuri de la ei de acasă.  

La final, toate formaţiile participante la festival au fost menţionate cu diplome de participare gravate pe plăcuțe din lemn şi premii băneşti. Evenimentul a adunat sute de spectatori din localitățile raionului, dar şi din ţară.

 Se aduc mulțumiri tuturor partenerilor pentru eforturile depuse în organizarea și desfășurarea acestui frumos festival. Cele mai calde și frumoase mesaje de gratitudine se aduc echipei primăriei Cobîlea, în special primarului localității -Angela Ababei, care este un promotor constant al culturii în localitate și  de fiecare dată depune mult suflet la organizarea acestui Festival. Mulțumită dumneaei a fost posibilă și organizarea gustărilor calde, sărmăluțe și cartofi copți în cuptor ca pe vremuri, pentru toți participanții din cadrul evenimentului. A fost un festival cu multă culoare, tradiție și valori, cu participanți frumoși și oaspeți dragi.