Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfînt a fost comemorat la umbra steajarului secular de la Cobâlea

3 iulie 2021

În ziua de vineri, 2 iulie 2021 la umbra stejarului secular din satul Cobîlea a avut loc activitatea de comemorare a domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfînt. Pe lîngă localnici, la eveniment au participat președintele raionului Șoldănești –Nicolae Mîndru, primarul satului Cobîlea – Angela Ababei și angajați ai Consiliului raional Șoldănești.  

Dna primar a salutat prezența oaspeților acestui eveniment, aducând alese cuvinte de omagiu la adresa  eroului neamului,  care  din spusele d-ei este un exemplu demn de urmat și merită toată onoarea postertății. ” Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne adunăm, să depunem flori să ne închinăm față de acest erou al neamului ”. Ea a adăugat: „ a devenit deja o tradiție ca de fiecare an să ne adunăm la umbra falnicului stejar care este o carte de vizită a satului Cobîlea”. A exprimat regrete că festivalul care aduna  an de an multă lume frumoasă nu a fost sortit să se desfășoare, având speranța că aceasta va fi posibil în anul următor. Apoi, a rugat să fie cinstită memoria voievodului printr-un minut de reculegere.

Și președintele raionului s-a alăturat celor spuse aducând un profund elogiu față de persoana domnitorului: ”Ne-am adunat să aducem un omagiu acelui care este onoarea națiunii noastre, cel care a fost domnitor, voievod, un mare diplomat din acea perioadă, dar și o personalitate care a ținut foarte mult la integritatea țării noastre. A fost un  mare promotor al creștinismului, nu în zadar biserca română l-a canonizat și l-a declarat sfânt. Suntem onorați că avem o asemenea icoană a națiunii.  Regretăm că după trecerea a sute de ani nu am reușit să găsim adevărata demnitate și unitate de neam mult râvnită de domnitor. Suntem obligați să transmitem generațiilor următoare cine a fost Ștefan cel Mare, să ne mândrim cu faptul că suntem de un sânge cu el”.

A urmat oficierea unui mic ”Te Deum” în cinstea sfântului de către preoții din localitate. 

Apoi cu o suită de melodii  a venit ansamblul folcloric ”Crăițele” pentru a încânta audiența prin măiestria lor interpretativă.

Evenimentul s-a finalizat cu depuneri de flori la bustul voievodului.

Ștefan cel Mare și Sfânt a fost domn al Moldovei între anii 1457 -1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. Calitățile umane, cele de om politic, de strateg, de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării, inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar, grație tradiției populare, a fost transformat într-un erou legendar.  La data de 2 iulie 2021, s-au împlinit 517 de ani de nemurire a domnitorului.