Deputatul în dialog cu cetăţenii, comuna Vadul-Raşcov

25 aprilie 2019

La 22 aprilie 2019 a avut loc a 3-a vizită în teritoriu a doamnei deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu, de data aceasta în comuna Vadul-Rașcov. În cadrul vizitei ea a fost însoțită de către președintele raionului Șoldănești, domnul Nicolae Dorogan. Agenda vizitei a cuprins mai multe destinaţii. Prima, a fost primăria comunei, în incinta căreia ei au fost informați de către primarul comunei, domnul Ciorici Valerii, despre situația de ultimă oră și despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă oamenii din localitățile Vadul-Rașcov și Socola, ulterior ei au primit în audienţă mai mulţi cetăţeni.

Au urmat consecutiv vizite la Instituția Medico- Sanitară Centrului de sănătate ”Vadul- Rașcov”, grădiniţa creşă “Prichindel”, grădiniţa-şcoală primară din satul Socola, Gimnaziul “Dumitru Matcovschi” din Vad-Raşcov,

O destinaţie neplanificată dar necesară de vizitat la propunerea domnului Dorogan, a fost  Postul de salvatori  şi pompieri al ÎM Servicii Comunal-locative Cotiujenii Mari, şef Rotari Vitalie care deserveşte şi localităţile comunei Vadul-Raşcov dar şi alte localităţi din  arie, au fost purtate discuţii legate de salariul angajaţilor, despre unităţile de transport aflat în dotare dar şi despre alte probleme cu care se confruntă unitatea lor. 

Ultima întîlnire s-a desfăşurat în incinta primăriei comunei, loc unde pe lîngă cetăţeni obişnuiţi, angajaţi ai primăriei, reprezentanţi ale diverselor instituţii, a fost prezent şi un grup de 6 agenţi economici. Ei au salutat venirea atît a deputatului cît şi a domnului preşedinte al raionului în teritoriu, pentru faptul că şi-au găsit timp pentru a se implica şi în soluţionarea problemelor de ordin local. Agenţii economici au adresat diverse solicitări şi întrebări legate de impozitele locale şi alte chestiuni de ordin financiar. Domnul preşedinte i-a asigurat de susţinerea sa, dar totodată i-a îndemnat  să fie activi din punct de vedere civic şi să contribuie la organizarea diverselor campanii sociale dar şi de altă natură, pentru a se oferi suportul necesar populaţiei atunci cînd bugetul primăriei nu permite acest lucru.

O problemă majoră depistată odată cu vizita comunei a fost, cea a gunoiştii şi respectiv, necesitatea implicării unui număr cît mai mare persoane la activităţi de salubrizare, soluţia cea mai corectă ar totuşi aderarea şi localităţilor de aici la serviciile oferite de S.A. „SALUBRITATE”, la care multe localităţi deja demult au apelat şi beneficiază de aceste servicii prin participarea primăriei în calitate de autoritate contractantă. În ambele localităţi vizitate s-a putut observa că majoritatea din cetăţeni îşi doresc soluţionarea acestei probleme, şi că taxa pentru evacuarea gunoiului este una accesibilă.În acest context, domnul preşedinte a propus ca în viitorul apropiat să se organizeze o întîlnire cu locuitorii din sat, pentru a pune discuţie şi de a se consulta o propunere optimă de soluţionare a problemei create. A fost propusă o întîlnire de ordin general cu un număr mai numeros de locuitori ai comunităţii împreună cu primarul comunei, unde urmează a fi discutată această problemă şi multe altele care necesită suport dar şi implicare din partea dumnealui.

La finele întîlnirii, doamna deputat a făcut un total al vizitei sale, în cadrul căruia a constat că  schimbarea spre bine  a localităţi este un lucru posibil, însă potrivit dumneaei cea mai mare schimbare începe cu fiecare dintre noi. Oamenii au o viziune de perspectivă şi îşi doresc  dezvoltarea comunei, însă ei necesită totodată un bun organizator pentru a duce spre îndeplinire acest deziderat. Împreună ei au felicitat locuitorii satului cu venirea sfintelor şi luminatelor sărbători de Paşti, în care i-au chemat la gînduri bune, evitare certurilor şi invidiei, pace şi  comuniune alături de cei dragi sufletului.

Secţia Administraţie Publică Locală