Deportările staliniste- o pagină tristă a istoriei

6 iulie 2020

Pornind de la faptul că regimul stalinist a operat mai multe valuri de deportări atât în perioada antebelică, cât și cea postbelică, cu consecințe extrem de dramatice și tulburătoare pentru poporul moldovenesc, Guvernul a considerat oportună instituirea zilei de 6 iulie, zi  unică de comemorare a victimelor stalinismului și deportărilor.

Raionul Şoldăneşti a fost primul în Republica Moldova care a ridicat un monument al victimelor deportărilor regimului stalinist. Acest monument este simbolul durerii și suferințelor suportate de mii de moldoveni care au fost deportați în anii /40-50/ai secolului trecut, de către regimul autoritar. Drama celor duși cu forța în Siberia și Kazahstan, a pornit anume din fața Gării Feroviare din Șoldănești.

Cu multă durere în suflet ne amintim azi de sutele şi miile de locuitori ai satelor din raioanele învecinate Rezina şi Şoldăneşti, care au fost adunaţi în gara din Şoldăneşti şi ridicaţi în Siberia de gheaţă. Acele evenimente de groază au marcat profund mii de familii, schimbându-le dramatic soarta, înfricoșându-le și lăsând urme adânci în mentalul colectiv.

Este un episod negru pentru istoria umanităţii, o tragedie de proporţii faţă de care noi, cei din prezent, avem o dublă datorie: cea de a ne exprima compasiunea faţă de miile de oameni ce au fost exterminaţi în lagărele de concentrare şi cea de a vorbi în permanenţă despre această oroare a trecutului, astfel încât ea să nu se repete vreodată.