Cu gândul la bunăstarea oamenilor

13 noiembrie 2017

La începutul acestei săptămâni, Iulia Iabanji (Costin), numită recent în funcția de secretar-general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a avut o întrevedere-discuție în raionul Șoldănești cu autoritățile publice locale de nivelul I și II, cu conducătorii secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, cu oameni din mediul de afaceri, cu agenți economici din sfera de comerț și agricultură.

În contextul vizitei, oficialul a menționat că Guvernul a lansat mai multe programe naționale, care au drept scop crearea unui mediu favorabil activității mediului de afaceri, de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, de atragere a investițiilor străine directe etc.  ”În acest scop a fost redus numărul organelor de control, a actelor permisive, s-a consolidat platforma „Ghișeul unic” prin unificarea unor instituții publice etc. La moment se lucrează intensiv la un set de programe și strategii naționale, care au drept scop armonizarea legislației naționale cu cea europeană în mai multe domenii, inclusiv energetic, social, de infrastructură etc”, a specificat reprezentanta ministrerului.

La fel s-a pomenit și despre faptul că Cabinetul de miniștri a aprobat, recent, un proiect de lege privind unele măsuri pentru implementarea Programului guvernamental „Prima casă”, prin care este facilitat accesul la creditare a familiilor tinere. De asemenea, s-a decis modificarea unor taxe de stat pentru contractele de ipotecă, semnate în cadrul acestui program. Proiectul a ajuns pe masa deputaților. Urmează examinarea și adoptarea lui, apoi aprobarea până la sfârșitul acestui an a unor acte normative. Astfel, la începutul anului 2018, Programul ”Prima casă” va fi pus în practică, a menționat Iulia Iabanji.

Dumneaei susține că, prin lansarea acestui program, Guvernul încearcă să ajute familiile tinere, care doresc să achiziționeze o locuință și nu dispun de suficiente fonduri să contracteze credite ipotecare prin creșterea termenului de scadență a acestor împrumuturi, prin garantarea parțială a creditului de către stat și micșorarea participației inițiale a beneficiarului la achiziția locuinței. Ministerul Finanțelor a specificat într-un comunicat de presă că „în următorii doi ani, cel puţin două mii de tineri vor putea cumpăra locuinţă în cadrul noului proiect guvernamental „Prima casă”.  Cererea sau, mai bine zis, necesitatea este cu mult mai mare. Ceea ce este cert e că mii de familii tinere, care în prezent migrează de la o gazdă la alta, ar obține șansa de a avea propria locuință”.

Potrivit proiectului, printre cele mai importante condiții se numără prețul de procurare a locuinței, care nu trebuie să depășească 1 milion de lei, participația proprie inițială de cel puțin 10 la sută din sumă și termenul de rambursare a creditului de până la 25 de ani. Persoanele care dețin în proprietate locuință sau au în derulare credite ipotecare nu vor fi admise în acest program. La fel, nu vor putea accesa astfel de credite persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani. Statul va garanta circa 50 la sută din soldul creditului acordat. Tinerii ar economisi cel puțin 200 mii de lei în cei 25 de ani de credit, decât să ia acum un împrumut în afara proiectului, apreciază mai mulți experți economici.

„În Bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut deja un fond de garantare în valoare de 15 milioane de lei pentru creditele ipotecare acordate prin intermediul Programului guvernamental ”Prima casă”. Implementarea lui va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM)”, spune fosta directoare a acestei organizații, Iulia Iabanji…

Programului „Femei în afaceri” este un alt program atractiv despre care s-a discutat în cadrul întrevederii. Potrivit oficialului de la Chișinău, peste 400 de femei din Republica Moldova, în special din zonele rurale, care doresc să-şi iniţieze sau să-şi dezvolte o afacere, vor putea accesa granturi şi beneficia de asistenţă antreprenorială în cadrul Programului „Femei în afaceri”. S-a spus că sunt eligibile pentru aplicare la program femeile care iniţiază sau dezvoltă afaceri în toate domeniile economiei. Se vor considera prioritare afacerile inovative şi cu potenţial de export, afacerile non-agricole din zonele rurale, din industria creativă, agroturism şi meşteşugărit, de la întreprinderile din domeniile producerii, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, care oferă servicii companiilor mari. Potrivit Iuliei Iabanji, programul prevede acordarea de granturi, dar și a suportului antreprenorial în formă de instruiri, consultări, evaluări etc. Acest lucru este indispensabil pentru a asigura o durabilitate investițiilor și pentru a spori calitatea companiilor create.

Bugetul programului constituie 51,5 milioane de lei şi va fi alocat pentru servicii de formare şi consultanţă antreprenorială, precum şi pentru granturi destinate investiţiilor în afacerile femeilor. Programul „Femei în afaceri” a fost inițiat în conformitate cu Strategia Guvernului de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii pentru anii 2012-2020, susţinut parţial de UE, prin asistenţa acordată de către experţi europeni…

În cadrul dialogului au fost abordate și un șir de probleme legate de reforma Guvernului și autorităților publice locale, a sistemului fiscal, de introducere a impozitului unic în agricultură, de achitare a subvențiilor etc. Cei prezenți au adresat întrebări și, spre final, discuția a devenit mai concludentă și constructivă. Eforturile autorităților centrale și ale unor forțe politice privind implementarea reformelor în toate domeniile vieții social-economice și politice au fost apreciate, menționându-se că acestea trebuie realizate cu pași mai siguri și în termeni cât mai rezonabili, deoarece rezultatul final, care va contribui la creșterea bunăstării vieții cetățenilor, este unul foarte așteptat.