Conferința de vară a Nucicultorilor

29 iulie 2019

Plantarea livezilor de nuci este în continuă creștere, cel puțin așa arată datele statistice. Astfel că, dacă în anul 2017 erau plantate aproape 29 de mii de hectare, atunci anul curent suprafaţa cu livezi de nuci a depăşit 30 de mii de hectare. Creșterea a fost confirmată și de participanții la Conferința de vară a nucicultorilor din Republica Moldova, care s-a desfășurat la data de 25-26 iulie curent. Evenimentul organizat de Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere în parteneriat cu Eurochem Moldova a adunat peste 200 de persoane interesate de această cultură.

            În cadrul Conferinței Naționale au fost abordate subiecte ce țin de:

  • Starea actuală și tendințele de dezvoltare a sectorului de nucicultură în Moldova;
  • Tehnologia culturii nucului în lume;
  • Situația comerțului mondial cu nuci;
  • Soluții complexe privind fertilizarea plantațiilor nucifere;
  • Aspecte practice în valorificarea producției de culturi nucifere;
  • Repere practice la obținerea statutului de exportator de nuci.

Experți din Franța au analizat sectorul de nuci din țara care o reprezintă și au vorbit despre perspectivele colaborării reciproce cu Moldova. Pascal Gouget, expert internațional în cultura nucului SCEA des Cedres, Franța, susține că producătorii moldoveni de nuci ar trebui să utilizeze mai activ tehnologii de irigare prin picurare și astfel să sporească productivitatea livezilor, dar și calitatea produselor. „Să vindeți produse de calitate inferioară, la fel este posibil și mai departe, doar că prețurile vor scădea în continuare, ceea ce înseamnă că munca dvs va deveni mai puțin profitabilă”.

            Prezentă la eveniment, Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a specificat că nucicultura este o ramură importantă pentru Republica Moldova, iar instituția va susține dezvoltarea acesteia prin elaborarea unui program sectorial. „Ne mândrim cu faptul că, exporturile de nuci a Moldovei dețin 4% în exporturile mondiale. În prezent, patrimoniul culturilor nucifere din Republica Moldova atinge 30,8 mii hectare, comparativ cu anul 2017, în anul 2018 s-a majorat suprafața de culturi nucifere cu aproximativ 2 mii de hectare. Exportul de nuci a atins circa 14 mii tone, comparativ cu al Uniunii Europene care este de 48 mii de tone. Țin să remarc că, problema monopolizării exportului de nuci, este una importantă, în context Guvernul a decis instituirea unei comisii interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor”.

Potrivit lui Oleg Târsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova, prin intermediul evenimentului organizatorii și-au propus să explice pomicultorilor ce înseamnă tehnologia modernă aplicată la această cultură. “Conferința de vară a nucicultorilor a  fost organizată deoarece suntem în perioada de vegetație, în momentul când anumite probleme care există în cultură pot fi corectate, mai putem interveni, la acest moment pentru a păstra calitatea fructelor prin aplicații de protecție, fertilizări. Unul dintre cele mai importante subiecte care au fost abordate a ținut de acțiunile de post-recoltă, deoarece în anul 2018 am înregistrat pierderi mari de calitate din cauza că nucicultorii nu erau pregătiți tehnologic pentru a face față acestei provocări”.

            Organizarea Conferinței de vară a nucicultorilor a fost susținută de compania EuroChem. În context, Stanislav Demenciuc, director, a menționat că, a fost surprins să constate că ramura nuciculturii din Republica Moldova nu dispune de finanțare suficientă, chiar dacă are un potențial destul de mare.

            În cadrul conferinței, un alt subiect important discutat s-a axat pe oportunităţile de finanţare europeană disponibile pentru lansarea afecerii, programe pentru înfiinţarea livezilor de nuc, investiţii în întreţinere, recoltare şi post-recoltare, la fel s-au discutat şi măsurile de subvenţionare din partea statului. Astăzi statul acordă atenție deosebită crescătorilor de culturi nucifere. Prin intermediul Fondului de subvenționare, aceștia sunt ajutați atît la etapa de înființare a afacerii, cît și la dezvoltarea acesteia. Pentru înființarea unui hectar de nuc, statul acordă subvenții în sumă de 18 mii lei. Pentru tinerii și femeile fermieri care doresc să-și lanseze o afacere în domeniul dat, sunt acordate subvenții în avans. Valoarea maximă a sprijinului financiar constituie 65% din costuri, dar nu mai mult de 1 mil. lei. Plata subvenției în avans va fi efectuată în două tranșe. În prima tranșă vor fi transferate 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile. În cea de-a doua tranșă — 25% din valoarea subvenției, va fi oferită în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

Doritorii de a dezvolta cultura nucului au posibilitatea de a adera și la Proiectului ”Livada Moldovei”.  Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,9% pentru credite în Euro și de aproximativ 8% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

            În afară de informațiile foarte interesante pe care au avut posibilitatea să le afle participanții, conferința a fost și o ocazie foarte bună pentru producători să se cunoască între ei și să facă un prețios schimb de opinii și de experiență și, eventual, să pună bazele unor viitoare colaborări și parteneriate. 

           Potrivit specialiștilor DAA, în raionul Șoldănești cultura nucului cuprinde o suprafață de circa 170 ha. În acest context, la eveniment au participat și cîțiva agenți economici din raionul nostru, manifestîndu-și un interes mare asupra tematicelor și problemelor abordate.

De menționat că, lucrările conferinței au continuat și a doua zi, când participanții au putut vizita livada de nuci din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, acolo unde alături de expertul din Franța au discutat despre mai multe aspecte ce țin de înființarea unei livezi moderne.

Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești