Conducerea raionului Șoldănești în vizită la Forumul Cultural Transfrontalier din Iași

3 august 2021

În zilele de 28-30 iulie 2021 o delegație formată din președintele raionului Șoldănești – Nicolae Mîndru și șeful Secției Cultură, Tineret și Sport – Alic Rudei a participat la Forumul Cultural Transfrontalier, oportunități de dezvoltare și finanțare, organizat și finanțat de Consiliul Județean Iași. În total, la lucrările forumului au luat parte peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina.       

Printre invitații evenimentului au fost președintele Consiliului Județean Iași, reprezentanți ai primăriei municipiului Iași, prefecturii Iași, Ministerului Culturii al României, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Consulatul General al Republicii Moldova la Iași și Consulatul General al României la Cernăuți,  Institutul Cultural Român ” Mihai Eminescu” din Chișinău și Uniunea Ucrainenilor din România – Filiala Iași.

 Deschiderea oficială a avut loc în ziua de joi, 29 iulie, în incinta Sălii Voievozilor a Palatului Culturii Iași. În cadrul evenimentului au avut loc 2 paneluri de discuții cu așa tematici, precum: ”Discuții despre oportunități de proiecte culturale transfrontaliere” și „ Soluții  pentru colaborarea transfrontalieră în domeniul cultural”. În cea de-a 3-a zi delegații au purtat discuții cu reprezentanții conducerii Consiliului Județean Iași despre proiectele transfrontaliere aflate în implementare cu finanțare de la Programul Operațional – Republica Moldova 2014-2020 în domeniul culturii și despre obiective culturale reabilitate prin intermediul fondurilor europene ale județului Iași.  Spre fine, participanții la eveniment au semnat Rezoluția Forumului Cultural Transfrontalier în vederea stabilirii legăturilor interinstituționale și a unei colaborări durabile, dar și pentru a onora fondul cultural, istoric și social comun. 

În zilele a 2-a și a 3-a, oaspeții forumului au vizitat obiectivele culturale ale orașului, având parte de un tur ghidat la muzeele din Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei -Muzeul Metropolitan, Ansamblul Monument Istoric Golia și Muzeul Unirii.

Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea și consolidarea cooperării în domeniul cultural între Consiliul Județean Iași, unitățile administrativ teritoriale din Republica Moldova și două unități administrativ teritoriale din Ucraina cu care județul Iași are acorduri de înfrățire (Regiunea Vinitsa și Raional Cernăuți). De asemenea, s-a dorit scoaterea în evidență a elementelor culturale comune care să ajute la realizarea în perspectivă a unei strategii culturale transfrontaliere și la dezvoltarea de proiecte pe acest domeniu.