Concursul raional ”Tinere talente” la o nouă ediție plină de succes

2 iunie 2021

În scopul susţinerii şi promovării copiilor talentaţi care studiază în Instituțiile de Învățământ General, Secţia Cultură, Tineret și Sport a  Consiliului raional Șoldănești a organizat în perioada aprilie – mai curent Concursul raional ”Tinere Talente”.

Ne bucură faptul că interesul pentru acest concurs crește de la an la an. În jur de peste 100 de tineri talentați s-au avântat să participe la cea de-a XIII-a ediție a Concursului de interpretare instrumentală, de demonstrare a abilităților creative. Este un concurs care cunoaște un succes îmbucurător, interesul fiind tot mai ridicat de la o ediție la alta.

Concursul a fost structurat pe două genuri de artă: Muzică și Artă Plastică Protagoniştii  concursului au fost copiii talentaţi din raionul Șoldănești, care și-au  manifestat  talentul  de a mânui pensula sau un instrument muzical. Membrii juriului, au punctat cu note până la 10, expresivitatea, măiestria interpretativă, dificultatea pieselor, tehnica de interpretare. 

La Categoria Muzică, locurile au fost distribuite corespunzător următoarelor compartimente:

La Compartimentul ”Instrumente cu corzi” – Locul I l-au ocupat Nicolau David- chitară  și  Moraru Cătălina – vioară. Locul II l-au împărțit frații Lupan Xenia  și Lupan Roman iar locul III le-au revenit Danei Vizitiu și Dinei Chilimari.

La Compartimentul ”Pian” de neîntrecut au fost  Cernei Alexandru și Anastasia Șveț   plasându-se pe Locul I , iar de locul II s-a învrednicit Teodor Tiron și Isabela Gonța, locul III le-au revenit  lui Mădălin Stratulat și Denis Mareț . 

La Compartimentul ”Instrumente populare” pe locul I s-au plasat Petricenco Ion – țambal, elev al Școlii de Muzică ”Gh.Urschi” din s. Cotiujenii Mari  și Rotari Daniel, acordeon, elev al Școlii de Muzică din or. Șoldănești. Locul II i-a revenit Sofiei Merdian și lui David Uriciuc iar locul III l-au împărțit Petricenco Danu și Magola Daniel

La Compartimentul ”Instrumente aerofone”  locul I l-au împărțit trompetiștii  Denis Zagoreanu și Grigore Cernei, Locul II Cristina Grosu și Marinela Julavschi iar locul III Dina Timofti și David Uriciuc.

La Compartimentul ”Ansambluri Omogene” pe  locul I s-a plasat Ansamblul de violonişti a Școlii de Muzică ”Gh.Urschi” din s. Cotiujenii Mari, locul II –Ansamblului de  chitariști a aceleiași școli iar locul III  i-a revenit Ansamblului de violoniști ”Gloria” din or. Șoldănești

 La Compartimentul ”Ansambluri Mixte” Locul I din nou a plecat la Școala de Muzică ”Gh.Urschi” din s. Cotiujenii Mari la Orchestra de muzică populară, conducător Alexandru Dracenco,  Locul II- i-a revenit Cvartetului de trompete din or.Șoldăneșt, conducător Ion Lupu  și  Locul III – AVI ”Octavia” or.Şoldăneşti, conducător Aurel Julavschi și  Orchestra Şcolii de Muzică Şoldăneşti, conducător Marcel Vrăjitoru.

La Genul Arte Plastice, locurile au fost repartizate conform următoarelor categorii de vârstă:

Categoria de  vârsta  până la 8 ani: Locul I – Eftodie Anastasia, Locul II  – Babcinescu Karina și Babcinețchi Margarita, Locul III – Zavtur Egor, Starciuc Elizaveta .                                                              

Categoria de vârsta 9-13 ani, Locul I  – Caranciuc Marinela, Locul II –  Gonța Lucian și Rusu Emilia, Locul III  – Sîrbu Cornelia, Matcovschi Iulian și Bulgac Sofia.                                                                               

Categoria de  vârsta 14-18 ani Locul I – Șerban Daniela, Locul II – Lachi Alexandru  și  Schiță Dana, Locul III – Gotnog Olga, Gligor Adriana, Chiricenco Stela și Iațco Antonela.                                                                           

Consiliul raional va continua să investească în tineri și în talentul lor, cu atât mai mult că acești minunați elevi, care sunt roadele a mai multor ani de muncă, reprezintă un adevărat patrimoniu cultural al raionului și a țării noastre.

Valentina Rotaru, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești