Comisia raională pentru situaţii excepţionale s-a întrunit în legătură cu creşterea nivelului de apă a râului Nistru

30 iunie 2020

În legătură cu ploile abundente din săptămâna precedentă a crescut nivelul apei râului Nistru. Pentru evaluarea impactului unor posibile inundaţii ale localităţilor riverane fluviului Nistru, membrii Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale  Şoldăneşti s-au deplasat în zona Vadul –Raşcov –Climăuţii de Jos.

          În urma examinării situaţiei de la faţa locului , membri comisiei au elaborat un plan de măsuri cuprinse  în Hotărârea Comisiei. Acestea au fost repartizate conform domeniului de competenţă în felul următor:

  1. Secţia Situaţii Excepţionale va asigura monitorizarea stării digurilor de protecţie şi integritatea acestora, stabilirea unor posturi de observare permanentă a apei, dar şi unele măsuri legate de aprecierea necesarului de forţe şi mijloace pentru lichidarea consecinţelor unor eventuale riscuri. Totodată, Secţia va identifica   soluţiile optime de evacuare a persoanelor şi bunurilor cetăţenilor în eventualitatea unei inundaţii dar şi antrenarea forţelor salvatoare în acest sens.
  2.  Inspectoratul de poliţie va intensifica patrularea traseelor auto din zonă, în vederea intervenirii prompte în caz de ambuteiaje dar şi oferirea forţelor şi mijloacelor necesare lichidării consecinţelor unei posibile inundaţii.
  3. SA „Drumuri Soroca” va conlucra cu autorităţile publice locale privind deblocarea sectoarelor greu accesibile în condiţiile unei inundaţii cu asigurarea acţiunilor necesare pentru lichidarea temporară a unor sectoare de drum afectate de fenomene naturale excepţionale.

          În acelaşi timp, au fost repartizate măsuri de intervenţie şi conlucrare  Centrelor de sănătate dar şi Primăriilor comunelor.