Comisia raională pentru situaţii excepţionale din 11.03.2020

11 martie 2020

            La data de 11 martie curent, a avut loc Şedinţa lărgită a Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale Şoldăneşti în legătură cu situaţia epidemiologică  a infecţiei cu Coronavirsului de tip nou (COVID-19)  şi сu privire la măsurile de prevenire a infecţiei. La şedinţă pe lîngă membrii permanenţi ai comisiei au participat şi agenţi economici dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor ce le revin obligaţii de prevenţie conform competenţelor funcţionale .

Pe parcursul şedinţei fiecare membru s-a  expus pe marginea situaţiei  din punct de vedere al dotării instituţiilor din subordine cu stocuri de preparate biodestructive şi echipamente de protecţie. În acest context, coordonatorul Centrului de sănătate publică Orhei, Şoldăneşti, Vadim Grosu a menţionat că cea mai vulnerabilă parte a populaţiei la infecţiie acute căilor respiratorii sunt persoanele de vîrsta a 3-a şi copiii. Prin Ordinul Nr. 292 din 10.03.2020 procesul educaţional în toate instituţiile de învăţământ din raion va fi sistat în perioada 11-23 martie 2020, iar orele vor fi recuperate ulterior, potrivit spuselor şefului interimar al Direcţiei Învăţămînt , Grădinaru Alexandru.

           A fost propus ca în fiecare primărie să fie întrunite comisiile pentru situaţii excepţionale de nivelul I pentru a decide în privinţa monitorizării persoanelor revenite recent din ţările cu nivel sporit de contaminare. Acestea trebuie somate referitor la necesitatea lor de  a se afla în carantină timp de 14 zile.Controlul respectării acestei cerinţe, pe lîngă angajaţii medicinei primare le revine primăriilor.

S-a decis ca fiecare instituţie medicală din raion să raporteze pe parcursul zilei situaţia actualizată preşedintelui Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale.

          Din cele raportate a fost constatat că toate instituţiile din raion sunt aprovizionate cu cele necesare în caz de necesitate, ceea ce va permite activitatea neîntreruptă  şi mai departe a serviciilor publice vitale pentru funcţionarea societăţii. Preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru a făcut îndemn la calm şi a rugat pe toţi cei prezenţi să manifeste prudenţă maximă, deoarece de precauţia fiecăruia dintre responsabili depinde sănătatea celor din jur, care necesită cel mai înalt nivel de protecţie şi siguranţă la moment.

Secţia Administraţie Publică