Comisia Raională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a întrunit într-o ședință preliminară

1 octombrie 2020

Miercuri, 30 septembrie curent, membrii Comisiei  raionale extraordinare pentru sănătate publică Șoldănești s-au întrunit în ședință în legătură cu aprobarea de către CNESP a Hotărârii Nr. 33 din 28 septembrie 2020 prin care s-a constatat situația epidemiologică nefavorabilă, și tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării, inclusiv raionul Șoldănești, pentru care a fost stabilit gradul de alertă de ”Cod roșu” și instituirea în legătură cu aceasta a stării de urgență în sănătate publică începând cu 1 octombrie. Membrilor comisiei în acest sens, le-a revenit misiunea de a institui unui șir de măsuri de sănătate publică recomandate de  Planul de pregătire și răspuns la infecția  cu Coronavirus de tip nou (Covid-19) – Versiunea 2, aprobat prin Hotărârea CNESP Nr. 30 din 11 septembrie 2020.

Din informația comunicată de coordanotorul Centrului de sănătate publică Orhei, Vadim Grosu, situația cu infecția Covid-19 la ziua de 28.09.2020 era următoarea: din martie și pînă la data de referință în raionul Șoldănești au fost înregistrate 268 de cazuri de infectare cu covid-19, inclusiv copii -15.În ultima săptămână (care precedă data de raportare) au fost înregistrate 68 de cazuri. Din numărul total de infectați, s-au recuperat 143 de persoane, iar din martie pînă în prezent au fost înregistrate 8 decese.Numărul total de contacți este de 720, la supraveghere aflându-se 145. Total, persoane revenite de peste hotare au fost 2673 care s-au aflat în autoizolare. Tot din spusele dumnealui, raionul Șoldănești are incidența în ultimele 2 săptămâni de 223 la 100 mii. Iar dat fiind că în ultimele 2 săptămâni, mai mult de 1/3 au fost înregistrate din numărul total de cazuri, (aproape 100 de cazuri) aceasta a determinat stabilirea gradului de alertă corespunzător situației. După expunerea situației, el a recomandat de întreprins un șir de măsuri specifice, inclusiv:

– școli închise (e-learning);

– interzicerea adunărilor în masă;

– prestarea serviciilor esențiale (vitale), de alimentație, farmacii ș.a. ;

-servicii medicale ajustate, și doar cele esențiale;

– interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.)

Șeful Spitalului raional, Veaceslav Palii a propus de aplicat aceste măsuri în mod consecutiv și nu concomitent, ca soluție de moment.

Referitor la propunerea de a închide școlile dna Violeta Popa, șefa Direcției Învățământ a  exprimat unele rezerve, menționând că ”numărul total de elevi infectați de la începutul pandemiei și pînă în prezent calculați în procente este de 0.4 % ”. Tot ea a  constatat că în clasele care au fost plasate în autoizolare nu mai persistă noi cazuri  de infectare, ceea ce denotă că copii nu au fost infectați în cadrul școlii, dar mai curând în familie sau comunitate.Trecerea la învățământul la distanță ar fi o problemă nu doar pentru copii și profesori, dar și pentru părinți, iar dacă copiii vor trece la modeul de studiu la distanță, ei vor rămâne fără supraveghere”.

Cu referire la aplicabilitatea măsurilor recomandate  s-a ajuns la concluzia că urmează de consultat cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I, în dependență de numărul de cazuri concret din fiecare localitate. În acest scop a fost hotărât ca vineri, 2 ocombrie 2020, să fie organizată o ședință repetată a Comisiei pentru a ajunge la niște decizii definitive.

La fel, s-a decis ca în dimineața zilei  următoare echipe mobile special formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Șoldănești și angajați ai Consiliului raional Șoldănești să circule prin centrul raional și să verifice dacă se respectă măsurile de protecție și prevenire anti-covid.