Eveniment consacrat memoriei poetului naţional -Dumitru Matcovschi la 82 de ani de la naşterea sa

21 octombrie 2021

La 20 octombrie curent, cu prilejul împlinirii a 82 de ani de la naşterea poetului şi dramaturgului moldovean –Dumitru Matcovschi, în localitatea sa de baştină –Vadul-Raşcov a fost organizată o sărbătoare în amintirea vieţii şi creaţiei sale. La eveniment au participat atît conducerea raionului Şoldăneşti şi ai primăriei comunei Vadul-Raşcov cît şi angajaţi din cadrul acestora. Gazda  evenimentului- Casa de cultură din sat a prezentat oaspeţilor o suită de compoziţii literar-muzicale, dansuri şi recitaluri de poezii din creaţia poetului interpretate de elevii gimnaziului din localitate.

            Cu un mesaj de omagiu  adus în memoria poetului  a venit şi  preşedintele raionului Şoldăneşti –Nicolae Mîndru, care a rostit următoarele:

            „ Tradiţional, în anotimp de toamnă, cînd se coc gutuiele şi se îngălbenesc frunzele, venim la bustul marelui poet, dramaturg şi publicist care întruchipează o parte importantă  din conştiinţa noastră naţională… Cu regret, deja de opt ani de zile nu este alături de noi, însă continuă să fie prezent în cele mai tăinuite colţuri alte spiritului neamului nostru.  Noi cu toţii suntem obligaţi de a promova şi a transmite nepoţilor si strănepoţilor noştri,  atât generaţiilor prezente cît  şi celor viitoare opera sa nemuritoare şi împreună cu aceasta, să putem afirma cu mândrie că suntem băştinaşi  cu  marele Matcovschi …”.

Despre  valoarea şi destinul poetului au vorbit în continuare, primarul comunei Vadul-Raşcov –Sergiu Guţan, ghidul casei memoriale „D. Matcovschi – Stela Gavriliţă, dar şi unele cadre didactice din sat,  care   au recitat strofe şi pasaje din creaţia sa.

            Evenimentul s-a încununat cu depuneri de flori la bustul poetului.

Dumitru Matcovschi  reprezintă un simbol al Renaşterii Naţionale, care s-a afirmat drept un luptător temerar pentru cauza naţională, o figură emblematică care a scris istoria neamului nostru. Pe parcursul vieţii a fost decorat cu înalte distincţii şi titluri atît naţionale cît şi internaţionale, astfel că la sfârşitul vieţii a deţinut simultan titlul de  cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, Ordinul „Meritul Cultural” „Ordinului Republicii”, fiind laureat şi ale altor premii pentru trudele sale literare valoroase. Totodată, a fost membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău şi al raionului Şoldăneşti.