Cei mai fideli donatori decernați cu diplome de ”Ziua mondială a donatorului de sânge”

15 iunie 2020

În fiecare an la data de 14 iunie lumea întreagă celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Menționăm că, marcarea anuală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății și are rolul de a exprima recunoștința donatorilor de sânge pentru gestul lor de a contribui la salvarea vieților fără a aștepta o recompensă, în schimb și în același timp de a spori gradul de conștientizare a necesității asigurării calității, siguranței și accesului la sânge și produse sanguine pentru pacienții aflați în dificultate.

Pornind de la tradiția și experiența anilor precedenți, chiar și dacă suntem în perioada stării de urgență în sănătate publică provocată de infecția COVID – 19, la 15 iunie  sa organizat un moment de bună dispoziție și satisfacție pentru persoanele care indiferent de situație și perioadă, contribuie la salvarea de vieți omenești prin donarea de sânge voluntară și sistematică.

 La această activitate au fost prezenți: Nicolae MÎNDRU, președintele raionului, Vasile MACOVEI, vicepreședintele raionului, Veaceslav PALII, medic-șef  IMSP SR Șoldănești, Constantin BALANICI, medic-șef IMSP CS Șoldănești, Svetlana ZAIȚEV, șefa secției APL și deasemenea cei mai activi donatori din raionul Șoldănești.

Consiliul Raional Șoldănești prin persoana dlui Nicolae MÎNDRU, președintele raionului sprijină această initiativă și îndeamnă cît mai mulți cetățeni să doneze sânge menționând că: „Donarea de sânge este o acțiune de solidaritate, generozitate și de acordare a unei șanse de viață pentru cei bolnavi. O picătură din sângele donat poate salva o viață de om, îl poate ajuta să trăiască și să se bucure de viață. Totodată, accesul la sânge în cantități suficiente este o componentă cheie  a unui sistem eficient de sănătate. În semn de recunoștință, adresez sincere mulțumiri tuturor donatorilor voluntari de sânge. Le doresc sănătate, curaj și putere pentru fapta nobilă pe care o fac. Plecăciuni pentru șansa la viață!”.

Pentru abnegație și participare activă în promovarea donării de sânge, dar și cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge li s-a oferit diploma președintelui raionului următorilor donatori:

1. Ciorici Sergiu Ion                                                6. Darii Adrian Ivan

2. Susan Liubovi Fiodor                                         7. Ciolpan Andrei Petru

3. Grajdian Mihail Dumitru                                    8. Manea Elena Vladimir

4. Damian Iurie Andrei                                           9. Vizitiu Serghei Alexei

5. Grosu Larisa Nicolai                                          10. Balan Vitalie Zaharia

Un sincer „mulțumesc” din partea pacienților a adresat donatorilor și dl Palii V., care a menționat că: „Donarea de sânge este indispensabilă pentru tratarea anumitor boli pentru care nu există deocamdată un produs capabil să substituie sângele uman. De aceea, ne adresăm tuturor oamenilor sănătoși, care nu au donat sânge niciodată, urmatorul mesaj: Nu vă temeți de actul donării de sânge! Ajutați-ne să menținem rezervele de sânge la nivelul nevoilor pacienților. ”

Dl Balanici a menționat că „viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de generozitatea oamenilor ce donează sânge. Donarea de sânge nu reprezintă nici-un risc. Medicul decide dacă puteți dona sau nu, astefl încît, sănătatea dumneavostră – a celor care donați – cît și a pacienților care primesc acel sânge, să nu fie afectată. Prelevarea este efectuată de o persoană calificată și se desfășoară în condiții de igienă și confort. Toate materialele folosite la donare sunt sterile și de unică folosință. Astfel, donarea este sigură și de calitate. Anul curent cetățenii au participat activ la donarea organizată la 5 iunie, numărul lor ajungând la 90 de donatori, fapt ce ne bucură și ne dă o speranță în ziua de mîine. Donatorilor activi dar și celor începători le doresc sănătate trainică și să promoveze acest act și prin rândurile celor tineri”

Donează și tu – dăruiește viață!