Cadrele didactice din raion au fost omagiate cu prilejul Zilei lor profesionale

7 octombrie 2020

            Luni, 5 octombrie 2020, atunci când întreaga ţară a sărbătorit „Ziua mondială a Educaţiei” şi concomitent „Ziua Profesională a Lucrătorului din Învăţământ”, conducerea raionului de comun cu Direcţia Învăţământ a organizat o Şedinţă festivă consacrată tuturor pedagogilor din raion, care a putut fi urmărită de ei în regim online. Această modalitate de organizare a fost determinată de respectarea măsurilor legate de situaţia epidemiologică din ţară. Evenimentul a fost moderat de dna Maria Gonţa, specialist superior metodist la Direcţia Învăţământ.

            În cadrul ceremoniei, au răsunat alese cuvinte de felicitare din partea dnei Violeta Popa – şefă a Direcţiei Învăţământ,  Prisăcaru Angela –consultant principal la Direcţia Învăţământ General al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Svetlana Rotundu – deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele raionului Şoldăneşti – Nicolae Mîndru şi vicepreşedintele raionului – Vasile Macovei.

 În mesajul său de felicitare adresat colectivelor de profesori, preşedintele raionului a exprimat următoarele gânduri: “ Stimaţi pedagogi, educatori şi angajaţi ai sistemului educaţional! E zi de sărbătoare. E început de octombrie şi toate gândurile bune se îndreaptă spre şcoală, spre grădiniţă, spre dascăli, spre cei care, asemeni unor apostoli îşi fac datoria cu dragoste, cu dăruire, cu devotament… Astăzi nu e simplu să fii pedagog. Schimbările care s-au produs şi se produc în societate implică şi alte responsabilităţi ce cad pe umerii şcolii –psiholog, asistent social, medic, poliţist. Aceste roluri nu le-aţi învăţat la facultate ci vi le-aţi asumat conştient când aţi ales meseria de a fi Dascăl… Stimaţi colegi! Cu ocazia frumoasei sărbători, Vă aduc în pragul casei câte un buchet de flori cu urări de sănătate, bunăstare, dragoste şi multe, multe împliniri! Fie ca ploaia din această săptămână să Vă binecuvânteze noul început de an şcolar!”

Apoi el a vociferat numele pedagogilor care s-au învrednicit de diploma preşedintelui raionului, şi anume:

 1. Cazac Claudia- administrator SIME, IP la gimnaziul ”D. Matcovschi” Vadul Rașcov
 2. Barcari Natalia învățătoare, IP gimnaziul Olișcani
 3. Ouș Margareta – director adjunct, IP gimnaziul Pohoarna
 4.  Luca Nelea – director grădiniței-creşă “Ghiocel” din s. Sămășcani
 5. Sinogaci Sergiu – profesor de biologie-chimie IP gimnaziul Găuzeni
 6. Ciobanu Sorina –director la Şcoala de muzică din or. Șoldănești
 7. Rudei Alic –coreograf, director la Căminul de cultură „George Coşbuc” din or. Şoldăneşti

Şefa Direcţiei Învăţământ, dna Violeta Popa a adresat următorul mesaj de felicitare:

“Dragi colegi! Contribuția Dumneavoastră la dezvoltarea personalității viitorului copil este crucială. Fiecare din noi poartă în suflet o vorbă,un gest, o învăţătură a pedagogului pe care le  transmitem cu drag mai departe copiilor noştri. Vă dorim în această zi frumoasă, dar și în fiecare zi să aveți parte de multă căldură și lumină, sănătate și mai ales toleranță și răbdare în lucrul dificil care îl realizați. Acest context de solemnitate vine în acord deplin cu tot ce înseamnă profunzimea universului uman, originalitatea judecăților de valoare și utilitatea idealurilor pentru care pedagogul de azi este angajat plenar. Vă dorim multe bucurii, succese, optimism, elevi motivați, curioși și recunoscători.”

Apoi, dna Popa a nominalizat pedagogii care au primit diplome din partea Direcţiei Învăţământ:

 1. Andronic Vladimir- profesor de informatică, IP liceul teoretic Cotiujenii Mari
 2. Rusu Viorica- profesoară de matematică și fizică,  IP liceul teoretic ”A. Mateevici” Șoldănești
 3. Samanati Svetlana- profesoară de limba și literatura română, IP gimnaziul Pohoarna
 4. Prodan  Raisa –  educatoare grădinița de copii Chipeșca
 5. Serbenciuc Liliana- conducător de cerc, CC Cotiujenii Mari
 6. Rusu Tatiana – profesoară de istorie, IP gimnaziul Cușmirca
 7. Ivanesi Natalia – cadru didactic de sprijin, IP  gimnaziul  Climăuții de Jos
 8. Țurcan Agafia – director adjunct, IP gimnaziul Alcedar
 9. Morari Olga- metodist, grădinița ”Mărțișor” Șoldănești
 10. Muraș Fiodor – profesor de educația fizică, IP gimnaziul Poiana
 11. Doruc Elena- director-adjunct, IP gimnaziul ”S. S. Cibotaru! Cobîlea
 12. Volontir Boris – profesor de educația muzicală CE gimnaziul-grădiniță ”Mihai Volontir” Glinjeni
 13. Bumbac Ivan- psiholog, Serviciul de Asistenţă Psiho-Pedagogică

      

      Doamna Svetlana Rotundu – deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a felicitat călduros  cadrele didactice cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei, dorindu-le multă sănătate, răbdare, succese, recunoştinţa elevilor şi a părinţilor acestora, dorindu-le să se bucure de rezultate remarcabile, iar sentimentul satisfacţiei şi datoriei împlinite să nu-i părăsească niciodată.

            Apoi, a dat citire unui şir de diplome  conferite de către Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării –Igor Şarov. Astfel, pentru înaltă măiestrie didactică, contribuţie remarcabilă în promovarea educaţiei de calitate, promovarea valorilor general-umane şi devotament au fost decernaţi următorii pedagogi:

 1. Railean Olga – educator, școala primară-grădiniță Rogojeni
 2. Grajdean Aliona- director adjunct, IP gimnaziul Chipeșca
 3. Vlas Aurica- specialist coordonator, metodist DÎ
 4. Muștuc Aurica- specialist principal,  metodist  DÎ
 5. Jora Eugenia-director, IP liceul teoretic Răspopeni

Totodată, ea a dat citire Diplomei de onoare care a fost conferită de către  Guvernul Republicii Moldova doamnei Mîndru Ala –profesoară de limbă şi literatură română de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din or. Şoldăneşti, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi promovarea învăţământului de calitate.  

            Vicepreşedintele raionului, Vasile Macovei a spus că fiecare profesor a fost şi va rămâne un exemplu pentru noi, de aceea merită toate aprecierile pentru  curajul devotamentul, implicarea şi dragostea de care o dau dovadă. La fel, a mulţumit tuturor cadrelor didactice pentru munca nobilă, fidelitatea faţă de profesie, pentru creşterea şi educaţia tinerei generaţie dorindu-le multă prosperitate, sănătate şi succese remarcabile.

            Tot în cadrul festivităţii au fost anunţate locurile premiante  la Concursurile raionale „Cea mai pregătită instituţie de învăţământ către începutul noului an de studii 2020-2021”( inclusiv „Cea mai amenajată instituţie preşcolară…”) şi „Pedagogul Anului 2020” cu înmânarea ulterioară a diplomelor şi premiilor băneşti (în imaginile de mai sus).