A fost marcată cea de-a XXIX-a aniversare de la crearea Poliţiei Naţionale

20 decembrie 2019

Foto de Sergiu Cumatrenco

La data de 18 decembrie 2019, poliţiştii din raionul Şoldăneşti au celebrat cea dea 29-a aniversare de la fondarea Poliţiei Naţionale. Cu această ocazie în incinta Căminului cultural „George Coşbuc” din oraşul Şoldăneşti s-a desfăşurat o festivitate dedicată reprezentanţilor acestei profesii. În sală erau prezenţi atît poliţiştii în exerciţiu cît şi cei în rezervă, ultimii au fost întîmpinaţi  cu onoare.

Adunarea solemnă a debutat cu onorarea drapelului de stat urmat de un minut de reculegere în memoria poliţiştilor ce au plecat din viaţă.

Partea solemnă a fost prezidată de către şeful-interimar al Inspectoratului de poliţie, Veaceslav Dascăl, preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru, locotenent-colonel de poliţie (în rezervă) Vladimir Rusu,   preotul militar, protoiereul Igor Ceban şi şeful-adjunct al Procuraturii Şoldăneşti, Ruslan Ştirbu.

Fiecare dintre ei au adresat alese cuvinte de felicitare şi laudă celor ce au îmbrăţişat profesia de poliţist. Preşedintele raionului, Nicolae Mîndru a rostit următoarele:

„Stimaţi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Şoldăneşti! Onoraţi veterani:Ziua poliţiei naţionale, care împlineşte astăzi  29 de ani de la înfiinţare, este un bun prilej  pentru a ne aduna împreună şi a Vă exprima consideraţia noastră  pentru munca ce o desfăşuraţi, cu dăruire şi profesionalism, apărând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor… Pe parcursul acestor ani, D-voastră aţi demonstrat responsabilitate, coeziune, conştiinţă civică înaltă. Aţi fost şi sunteţi implicaţi în evenimente şi acţiuni importante de menţinere a ordinii de drept în stat, asumându-vă riscuri majore, iar sacrificiul adus pentru apărarea independenţei Republicii Moldova este cea mai elocventă dovadă în acest sens. Ori de cîte ori Moldova a fost pusă la grele încercări, Poliţia a ştiut să-şi facă cu cinste datoria. Pentru aceasta aveţi tot respectul nostru. Pe această cale îmi permit să vă adresez cuvinte călduroase şi pentru familiile D-voastră care vă asigură confortul necesar. Cu prilejul sărbătorii D-voastră vă doresc tuturor sănătate, linişte, realizări personale şi profesionale, respect şi mizez că împreună vom face lumea mai bună.”

Apoi, în semn de apreciere a înaltului profesionalism,exigenţă şi performanţe, patriotism, devotment, atitudine conştiincioasă şi spirit de sacrificiu manifestat zi de zi, el a înmînat Diploma Preşedintelui raionului  următoarelor persoane:

Rusu Vladimir, veteran, locotenent-colonel, președintele consiliului raional Șoldănești al veteranilor MAI.

Popa Victor Nicon, inspector principal, ofițer superior, Serviciului de gardă al Secției coordonare operațională;

Chiabur Maria Vitalie, inspector, ofițer urmărire penală al Secției urmărire penală a Inspectoratului de poliție Șoldănești al IGP;

Scutelnic Alexei Vasile, inspector principal, ofițer de investigații al Biroului crime grave al Serviciului poliție criminală al Secției investigații infracțiuni a Inspectoratului de poliție Șoldănești al IG.

Muntean Pavel Iurie, agent superior, subofițer al Serviciului patrulare al Secției securitate publică a Inspectoratului de poliție Șoldănești al IGP;

– Soroceanu Octavian Gheorghe, comisar, șef sector al Sectorului de poliție nr.2(Cotiujenii Mari) a Inspectoratului de poliție Șoldănești al IGP

Tatarenco Anatolie, veteran, colonel de poliție, președinte OT Șoldănești;

Şeful inspectoratului de poliţie, Veaceslav Dascăl, la rîndul lui,  a adresat cuvinte  de omagiu şi încurajare colegilor săi de breaslă,dar  şi diplome celor mai destoinici dintre ei.

Din partea administraţiei publice locale au ţinut să-şi exprime admiraţia pentru curaj, implicare şi colaborare continuă, consilierul local din partea primăriei Rogojeni – Igor Groza, primarul comunei Dobruşa – Victor Grosu şi viceprimarul oraşului Şoldăneşti – Vadim Groza.  Din partea  Centrul Administrativ-Militare a venit cu un mesaj de felicitare, doamna Maria Timofti, iar Inspecţia Ecologică Şoldăneşti a fost reprezentată de domnul Leonid Paierele, care nu a ezitat să le  aducă mulţumire poliţiştilor pentru aportul considerabil la contracararea contravenţiilor ecologice dar şi altor fapte care aduc prejudiciu mediului.

Odată ce partea solemnă a luat sfîrşit, a urmat un concert prezentat de elevii Centrului de creaţie pentru Copii, ansambluri de artişti amatori, dar şi colinde (odată cu aproprierea Crăciunului) din partea corului elevilor Şcolii de muzică Şoldăneşti, condus de Sorina Socoleanu-Cernei.

După ce festivitatea a luat sfîrşit, cei prezenţi au fost invitaţi la o masă de sărbătoare organizată de Inspectoratul de poliţie Şoldăneşti, la care au fost pomeniţi şi elogiaţi acei poliţişti care au plecat din viaţă.

Secţia Administraţie Publică