Au fost comemorate victimele catastrofei de la Cernobîl

3 mai 2019

La data de 25 aprilie curent, în incinta Sălii de protocol a Consiliului raional Şoldăneşti s-a desfăşurat festivitatea dedicată Zilei Comemorării victimelor catastrofei de la Cernobâl. La acest eveniment au fost prezenţi 10 participanţi din 16 (în viaţă) la acţiunile de lichidare ale consecinţelor acestei tragedii (în total au fost 19) din raionul Şoldăneşti, în frunte cu preşedintele organizaţiei teritoriale a AO „Uniunea Cernobîl din Moldova”, domnul Oleg Balaban.

La început, ei au putut viziona o compoziţie literar-muzicală prezentată de un grup de eleve de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din oraşul Şoldăneşti, organizatoare fiind profesoara Oxana Meridian. Spectacolul prezentat  cu multă dedicație și talent de către eleve, a fost atît de pătrunzător și emoționant încît a fost în stare să atingă cele mai sensibile coarde din sufletele celor prezenți, unii dintre ei aveau ochii înlăcrimați.
În discursul său, domnul preşedinte al raionului, Nicolae Dorogan care a fost prezent la eveniment, a rostit următoarele:

 ” Au trecut deja 33 de ani de la acea devastatoare explozie de la Centrala Atomo-Electrică de la Cernobîl, poate că una dintre cele mai devastatoare și tragice catastrofe nucleare pe care le-a văzut lumea în decursul veacului XX. Explozia de la Cernobîl este o realitate tristă pe care deși o amintim cu durere, este o datorie  de a o comemora în fiecare an la data de 26 aprilie… Fără îndoială,  aceasta a  îndurerat o lume întreagă, dar a fost și o lecție de curaj dată umanității de către participanții la lichidarea consecințelor catastrofei,  care s-au confruntat cu acea realitate  dură,  chiar şi cu preţul propriei siguranțe.”

Apoi au urmat sincere mulţumiri însoţite de apreciere pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă aceste persoane,pentru protecţia sănătăţii mai multor generaţii, pentru întregul popor dar şi al întregii comunităţi a statelor afectate de consecinţele dramatice ale acestei avarii şi i-a asigurat de toată susţinerea sa, iar sacrificiul pe care l-au făcut nu va fi dat uitării niciodată. Cu aceeaşi ocazie a dat citire acelor 3 participanţi (originari din raionul Şoldăneşti), care au plecat din viaţă, după care a urmat un minut de reculegere și anume, pentru:Roman Petru  din satul Răspopeni, Burlacu Constantin din satul Cobâlea și Iaţco Victor din oraşul Şoldăneşti.

            Pe parcurs, unul dintre participanți s-a împărășit cu momentele de grea cumpănă prin care i s-a dovedit să treacă, condițiile de viață, efectele directe și pe termen lung ale avariei dar și acțiunile la care a fost antrenat nemijlocit el și camarazii săi, cuvintele sale au fost rostite cu glas cutremurător, iar ele îl transpuneau atît pe narator cît și pe audiență în negura unui trecut macabru și străin, în care nimeni din audiență nu ar dori să-l cunoască .

Domnul Balaban a adus mulţumire preşedintelui raionului pentru suportul atît moral cît şi material pe care îl acordă anual Consiliul raional Şoldăneşti pentru victimele de la Cernobîl. Astfel că,în baza Deciziei Consiliului Raional Şoldăneşti Nr. 1-5 din 29.03.2019 s-a decis alocare în calitatea de ajutor material unic participanţilor lichidării avariei de la Cernobîl o sumă de 10.000 lei, pe care astăzi domnul preşedinte al raionului a acordat-o personal participanţilor.

Potrivit raportului oficial al Comitelului de Stat pentru Utilizarea Energiei Nucleare al URSS la întrunirea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică din august, 1986 de la Viena, drept cauză principală a producerii accidentului a servit un experiment neautorizat. În acea noapte, la orele 01.23  odată cu exploadarea reactorului Nr. 4 al Centralei  s-a declanșat un proces de topire care a trimis nori ucigători de material atomic în  aer şi a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia).

La lichidarea catastrofei de la Cernobâl au participat peste 3500 de moldoveni, din care au decedat 560 de persoane iar alte sute au rămas invalizi pe viaţă. Deşi explozia a provocat doar 47 de victime recunoscute oficial, zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiaţiilor iar efectele contaminării se simt şi după 33 de ani.

Secția Administrație Publică